"Spaanse pruimenprijzen kunnen weer stijgen in tweede seizoensdeel"

Het steenfruitseizoen gaat nu goed vooruit in de Spaanse regio Extremadura, waar men een goede kwaliteit van de oogst rapporteert in vergelijking met andere jaren. Pruim, de meest geteelde fruitsoort in dit teeltgebied, kende vanaf de start een goede afzet, terwijl perziken en nectarines een iets lagere opbrengst laten optekenen en eerder dan normaal het fruit uit Catalonië en Aragón op de markt tegenkwamen.

"We hebben dit jaar een oogst van buitengewone kwaliteit in Extremadura, zowel wat betreft de smaak, Brix-waarde, kleur, grootte en stevigheid van het vruchtvlees, met uitzondering van enkele vroege rassen die last hebben gehad van de overmatige regenval", zegt Emiliano Andrade, partner van de bedrijven LandFruit en Lema.

"Er wordt sneller geoogst dan normaal, zowel in Extremadura als in Catalonië en Aragón. De op de markt gebrachte hoeveelheden zouden dit jaar dan ook eerder kunnen afnemen dan gebruikelijk, zeker als je rekening houdt met het feit dat er minder fruit uit Italië komt door het stormachtige weer daar", zegt hij.

Volgens Emiliano loopt de oogst van alle pruimenrassen voor op schema. Een deel van het pruimenseizoen kan behoorlijk interessant worden vanwege de grote vraag en de goede spreiding in de oogst van de juli- en augustusrassen tot aan Larry Ann en Angeleno. Dat laatste ras zou met iets lagere volumes op de markt kunnen komen, maar wel met een betere kwaliteit.

"Onder deze omstandigheden zouden de prijzen, die sinds de start van het seizoen stabiel zijn gebleven voor pruimen, vanaf nu kunnen stijgen in dit tweede deel van het seizoen. Over het algemeen is de pruimenopbrengst iets lager dan die van vorig jaar, maar met een opmerkelijk hogere kwaliteit. Bovendien kwamen de eerste pruimen op een lege markt terecht door het vroege einde van het Chili-seizoen en dat heeft de prijsstijging vanaf het begin in de hand gewerkt. In andere jaren was er veel meer overlap."

"De eerste containers zijn twee of drie weken geleden al op de overzeese bestemmingen aangekomen en we krijgen ondertussen zeer goede commentaren op de kwaliteit van het fruit bij aankomst, vooral in Brazilië. Mexico en Canada ontvangen nu ook hun eerste ladingen, waar ze uitkijken naar de Spaanse pruimen omdat de markt er al een maand leeg is. Dankzij de hoge kwaliteit kan ons fruit zonder problemen deze verder weg gelegen bestemmingen bereiken, ondanks de toegenomen transittijden op zeeroutes sinds de pandemie", zegt Emiliano Andrade.

Voor meer informatie:
Emiliano Andrade Rodríguez
LandFruit
Tel: +34 924 800 600 (Spanje)
emi.andrade@landfruit.es
www.landfruit.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.