Duitse aardappelsector wil wetgeving over veredelingsmethoden kritisch begeleiden

De EU-Commissie heeft een voorstel ingediend om het gebruik van moderne veredelingsmethoden opnieuw wettelijk te regelen. Dit zal het mogelijk maken om sneller nieuwe aardappelrassen te veredelen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en een langere houdbaarheid hebben. DKHV-voorzitter Thomas Herkenrath ziet dit als een kans voor een duurzamere aardappelvoorziening: "De tuinbouwsector heeft het ontwerp uit Brussel grotendeels verwelkomd. Met het voorstel van de Commissie over nieuwe veredelingsmethoden heeft de EU een baanbrekende aanpak gepresenteerd voor de wijziging van moderne veredelingsmethoden. Moderne teeltmethodes kunnen gebruikt worden om meer resistente aardappelrassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandig-heden en die vooral minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en met minder verliezen bewaard kunnen worden. In tijden van klimaatverandering versterkt dit de toekomstige rentabiliteit van de aardappelsector en vermindert het tegelijkertijd de voedselverspilling. Wij zullen het proces kritisch blijven begeleiden in het belang van onze leden."

Aandacht voor KMO's
Het pragmatische voorstel voor het omgaan met moderne veredelingsmethoden versterkt Europa als zakelijke bestemming. Herkenrath benadrukt dat het nu een kwestie is van gerichte implementatie: "Met het gebruik van de nieuwe methoden halen we andere economische gebieden in de wereldwijde concurrentie in. Nu komt het erop aan om de structuren van de Europese en Duitse tuinbouweconomie met gevoel te bekijken. Er mag bijvoorbeeld geen octrooi worden aangevraagd voor nieuwe rassen door grote internationale bedrijven. Alleen op die manier zullen onze middelgrote veredelingsbedrijven internationaal concurrerender worden en zullen telers sneller modernere rassen krijgen, waarmee ze de voedselproductie nog duurzamer kunnen maken."

Voor meer informatie:
Thomas Herkenrath
Deutscher Kartoffelhandelsverband e.V. (DKHV)
Schumannstr. 5
D - 10117 Berlijn, Duitsland
Tel.: +49 (0)30 75452467
info@dkhv.org
www.dkhv.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.