"Eet je appel met schil en al"

Marco van Es gaat in de podcast Nieuw Voer in gesprek met Alexander Prinsen. Het gesprek gaat over de invloed van micro-organismen op de mens vanuit de leefomgeving en de voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in de mens zitten, hun oorsprong vinden in de voeding en de leefomgeving waarin de mens beweegt.

De omslag naar een agro-ecologisch landbouwsysteem vanuit een pro-biotica gedachtegoed betekent dat dus ook dat men gezonder wordt vanuit de micro-organismen perspectief. Een gezonde bodem en gezonde gewassen blijken een direct verband te hebben tussen chronische (immuun) ziektes en de micro-organismen biodiversiteit als het gaat om de menselijke weerbaarheid. Oude jagers gemeenschappen blijkt nog de oer micro-organismen die de moderne stadsmens ontbeert. Het Holimicrobiome onderzoek gaat dat nader onderzoeken.

Het blijkt dat kinderen een hogere weerstand hebben als ze vaak met gezonde grond spelen doordat ze in aanraking komen met bodemmicro-organismen. Dat blijkt zo'n 20 gram te zijn, een eierdopje vol. In de eerste duizend dagen van het leven komt een kind met tienduizend verschillende bacteri├źn in aanraking. Met andere woorden: vies en vuil is eigenlijk heel goed voor het menselijk lichaam. Uit Oostenrijks onderzoek van appelen blijkt dat biologische appelen op de schil, onder de schil en zelfs in het zaad weerstand bevorderende micro-organismen bevatten en alleen door onbewerkt te eten kan men deze tot zich nemen. En datzelfde geldt ook voor Nederlandse groenten.

Bron: Nieuw Voer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.