Silkroad, een nieuw pitloos citroenras

Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft het nieuwe citroenras Silkroad van veredelaar Ciqua Levante kwekersrecht toegekend. Het ras kan al op interesse rekenen van telers in Spanje en de rest van de wereld.

Silkroad is het resultaat van een mutatie van het Fino ras. "De boom is bijzonder groeikrachtig, zeer productief en komt ook snel in productie. In het tweede jaar kunnen er al 20 kg citroenen per boom worden geplukt. Bovendien heeft de boom niet veel doornen en is hij niet echt groot, wat het plukken vergemakkelijkt", zegt Rubén García, CEO van Ciqua Levante. "Silkroad is productiever dan Fino 95, ongeveer zoals Fino 49, maar het heeft dezelfde vroegrijpheid als het Fino 95 ras", voegt hij eraan toe.

Het meest opvallende kenmerk is volgens de veredelaar de afwezigheid van zaadjes. De citroenen zijn compact, rond en symmetrisch, met een dunne en gladde schil. Ze vertonen ook een lagere incidentie van oleocellosis. De vruchten zijn dikker dan die van het Fino 49 ras en ze ontgroenen gemakkelijk.

De oogst gaat begin september van start. "Tussen 60% en 80% van de citroenen wordt voor het begin van oktober geoogst, wat een aanzienlijk voordeel is op het vlak van vroege marktbeschikbaarheid", zegt Rubén García.

Een ander kenmerk van Silkroad is de grotere tolerantie voor kou in vergelijking met andere Fino citroenen. "Dit kenmerk vergroot de teeltmogelijkheden in regio's waar de wintertemperaturen lager kunnen zijn, waardoor telers nieuwe geografische gebieden kunnen verkennen", zegt hij.

Volgens de veredelaar is Silkroad met zijn hoog sapgehalte, goede houdbaarheid en lage gevoeligheid voor endoxerosis en rimpelende schil een aantrekkelijke optie voor zowel teler als consument. Hij vertelt ook dat het plantaardige materiaal vrij is van virussen en gesaneerd is door het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (Ivia).

Voorlopig wordt het ras in Spanje vermeerderd door AVASA en kwekerij Caliplant met licenties verleend door Ciqua Levante. Het bedrijf voert ook onderhandelingen in andere Zuid-Amerikaanse landen, evenals in de Verenigde Staten. In Spanje worden door Caliplant open dagen georganiseerd om Silkroad onder de aandacht te brengen.

Ciqua Levante legt zich toe op het beheer van licenties, studie en onderzoek voor de veredeling van gewassen, met name citrus. "Momenteel hebben we verschillende veelbelovende selecties van citroen, mandarijn, grapefruit en sinaasappel. Naast de Silkroad citroen boeken we vooruitgang met onder meer grapefruit met rood en magenta sap en een sinaasappel die eerder rijpt dan de Navelina", besluit Rubén García.

Voor meer informatie:
Rubén García García
Ciqua Levante SL.
Avenida de la Libertad 6
30009 Murcia (Spanje)
rubengarcia@aco3.es
ciqua.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.