Enkele weken geleden eindigde het broccoliseizoen in de Noord-Spaanse regio Navarra. "Het winterseizoen loopt van oktober tot eind maart en het zomerseizoen eindigt in juni, maar dit jaar is ons seizoen eerder symbolisch geweest", legt Sara Oliver van FHF uit. "Terwijl we in de winter nog 150 hectare hadden aangeplant, hebben we in het voorjaar het areaal sterk gereduceerd tot slechts 15 hectare wegens problemen met de droogte. Normaal gesproken hebben we op dit moment alle contracten gesloten, maar voor het komende winterseizoen hebben we nog geen vaste afspraken kunnen maken, omdat we wegens het gebrek aan water niet goed weten welk areaal we kunnen aanplanten."
Diego Orta, eigenaar van FHF
"Eerst vertelden ze ons dat we heel augustus water zouden hebben, maar nu blijkt dat we slechts tot halverwege de maand zullen kunnen irrigeren. We halen ons water uit verschillende irrigatiekanalen die gevoed worden door de Ebro en de Moncayo, maar dit jaar zijn de reserves niet hetzelfde – het heeft niet eens gesneeuwd in Moncayo – en bijna wekelijks komen er nieuwe berekeningen op tafel. Hoewel we al zaden hebben gekocht voor de kwekerijen, zijn we er nog niet uit hoeveel zaailingen er precies moeten worden klaargemaakt. Misschien moeten we het areaal alsnog reduceren."
"Het wordt een lastig winterseizoen voor de branche"
De consumptie van broccoli is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en is ondertussen ook jaarrond. Dit jaar zijn er evenwel schommelingen geweest in het aanbod als gevolg van teeltproblemen in het zuiden van het land, met name in Murcia, waar de temperaturen het oogstschema in de war hebben gestuurd en voor een opeenhoping van product en een daling van de prijs hebben gezorgd in de herfst. In december, januari en februari waren er dan weer tekorten.

De teelt van FHF is, zoals die van veel groente- en fruitbedrijven in de regio, sterk gericht op de verwerkende industrie, die goed ontwikkeld is in de regio Navarra. "60% van de broccoli die we oogsten gaat naar de diepvriesindustrie en 40% naar de markt als vers product. Het verse product wordt vooral op de binnenlandse markt afgezet, al exporteren we ook wel wat naar Portugal en Frankrijk", vertelt Sara.
Dit jaar verstoren de weersomstandigheden de aanvoer van groenten naar de diepvriessector, die niet alleen een interessante bron van groenten voor de consument is – volgens een studie van de Spaanse Vereniging van Telers van Diepvriesgroenten (Asevec) eten 6 op de 10 Spanjaarden minstens 3 keer per week diepvriesgroenten –, het is ook een belangrijke bron van lokale werkgelegenheid.
"Natuurlijk is het weer oncontroleerbaar, maar anderzijds kan er ook meer worden gedaan om deze periodes van waterschaarste te voorkomen. Nu zien we dat we grotere stuwmeren of kanalen met een grotere capaciteit nodig hebben. Het kan toch niet dat als het regent, de Ebro overstroomt en de velden onder water zet, maar dat we geen manier vinden om dat water op te slaan voor tijden van schaarste. Als de irrigatiegemeenschappen waterbekkens zouden aanleggen, zouden we die anomalie kunnen vermijden."
"Telers zullen geen problemen hebben om hun gewassen te verkopen, aangezien de vraag er is, maar de verwerkende industrie in de streek zal geen garantie hebben dat er voldoende product binnenkomt. Ze zullen misschien zelfs gedwongen worden om naar alternatieven te zoeken. Ze zijn wanhopig op zoek naar product, maar er worden weinig contracten getekend. Voorlopig staat er een moeilijk winterseizoen voor de deur."
Voor meer informatie:
FHF
Avda. Navarra 70
31512 Fontellas (Navarra) - Spanje
Tel: +34 948 825 916
[email protected]
https://fhfontellas.com