"Nieuwe umami-tomaat kan concurreren met de beste RAF-tomaat"

Hoewel tomaat een van de meest geconsumeerde groenten is, wordt specialisatie steeds belangrijker in de sector. De consument wil nu immers een product met meer smaak, terwijl het segment lang verwikkeld was in een oorlog met prijs en volumes als belangrijkste drijfveren.

"Saborum is een bedrijf in Almería dat behoort tot de Ametller Origen groep, ontwerper van het merk Tip Top dat onze smaaktomaten omvat. Het project heeft tot doel tomaten te creëren die erboven uitsteken op het vlak van smaak, aroma en textuur. En daarvoor moeten ze ook op het optimale moment worden geoogst, wat een breuk inhoudt met het aanbod van producten die vooral lang houdbaar moeten zijn", zegt Pere Meya, directeur van het Saborum-project.

"Achter onze tomaten schuilt een R&D-traject van 7 jaar waarin we meer dan 100 verschillende rassen hebben getest en de reacties van klanten in onze winkels hebben bekeken, totdat we de geschikte producten vonden."

"Het eerste ras was de Ty12 van Rijk Zwaan, die wij exclusief telen. Het is een aromatische roze tomaat met een zeer vlezige textuur en dunne schil, die zo goed presteert in onze winkels dat hij het best verkochte product is geworden", vertelt Pere. "Ook in de supermarkten waarmee we samenwerken, zoals Vegalsa in Galicië, Bon Preu in Catalonië, Uvesco, Valvi, Aldi, El Corte Inglés en Socomo, en natuurlijk Ametller Origen, is de tomaat met hetzelfde enthousiasme ontvangen."

Commercieel netwerk voor de Tip Top tomaten
De Tip Top roze tomaat is 12 maanden per jaar verkrijgbaar. Hij wordt van september tot en met mei in Almería en Granada geteeld en de rest van het jaar in hooggelegen gebieden van Barcelona en in Portugal. In totaal wordt er per seizoen zo'n 7 miljoen kilo geoogst. Maar Tip Top is veel meer dan een merk, benadrukt Pere.

Het is een integraal concept in het tomatensegment, dat bestaat uit het testen van rassen in het veld om de beste tomaat per soort te vinden, precommerciële proeven en de ontwikkeling van een verkooplijn, waarmee waarde in de hele keten wordt gewaarborgd.

"Ons doel is om een commercieel netwerk te creëren voor de Tip Top tomaten, maar niet alleen op het niveau van de Europese retail. We gaan ook een online winkel opzetten in Spanje zodat de consument het product direct kan kopen en we willen onze tomaten naar de haute cuisine brengen. We hebben al tests uitgevoerd in restaurants met Michelin-sterren en die hebben ons product erkend als uitzonderlijke tomaten."

"Daarnaast zijn we bezig met andere rassen die we onder ons merk op de markt gaan brengen: een nieuwe geribbelde tomaat, een zeer zoete "fondant" cherrytomaat die smelt in de mond, en een umami-tomaat met een hoog gehalte aan kokumi die goed houdbaar is en in Europa rechtstreeks kan concurreren met de beste RAF-tomaat. Die laatste zullen we in oktober presenteren op de Fruit Attraction", besluit Pere Meya.

Voor meer informatie:
Tip Top Tomates
Ctra. Las Losas, 2059
04738 La Gangosa-Vícar
Almería (Spanje)
Tel: +34 670 435 865
atencionalcliente@saborum.com
www.tiptoptomatoes.com
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.