De aanvoer van kersen groeide sterk op de Duitse markt, vooral de Italiaanse en Turkse leveringen. Ook de Griekse aanvoer nam volgens de BLE toe. Alleen het Spaanse aanbod verloor iets aan belang. Afnemers waren vooral geïnteresseerd in fruit van 28 mm of meer, kleinere kalibers konden soms moeilijk voldoende aandacht trekken. Qua kwaliteit viel er nauwelijks iets te klagen: Ferrovia en Duroni uit Italië, Napoleon uit Turkije en Pella uit Griekenland waren over het algemeen overtuigend qua kleur en smaak.
De beschikbaarheid van Zuid-Europese kersen was in sommige gevallen nogal beperkt, omdat grote hoeveelheden aan de foodretail gebonden waren. Toch kon meestal zonder problemen aan de vraag worden voldaan. De prijzen daalden dikwijls, hoewel de vraag niet onvriendelijk was. De Duitse volumes namen toe, maar de afzet ervan was ongelijkmatig: lokaal was er weinig interesse, omdat de handel sterk in handen was van Europese concurrenten. In sommige gevallen konden de orders echter snel geplaatst worden, zelfs tegen prijzen tot bijna € 11 per kg.
Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport
Appelen
Het Europese aanbod nam duidelijk af. In Duitsland waren vooral Elstar, Jonagold en Tenroy beschikbaar. Italië voegde voornamelijk Granny Smith en Pink Lady toe aan het assortiment. De Franse import was slechts van aanvullende aard, net als de Nederlandse en Poolse leveringen. De import van overzee nam daarentegen toe.
Peren
De Chileense en Zuid-Afrikaanse import vormde de basis van het assortiment. Het aanbod uit Argentinië maakte het aanbod compleet. Europese partijen speelden slechts een kleine rol. Over het geheel genomen was de vraag niet bijzonder groot en werd er gemakkelijk aan voldaan.
Druiven
De Italiaanse partijen stonden nu bovenaan het assortiment: Black Magic en Victoria werden voornamelijk geflankeerd door Supernova. De import uit Egypte volgde qua belang, met Flame Seedless, Prime Seedless en Early Sweet als belangrijkste rassen.
Aardbeien
Duits fruit domineerde duidelijk de handel. Leveringen uit Nederland, Polen en België maakten de handel compleet, Griekse aanvoer was alleen beschikbaar in Berlijn. De beschikbaarheid was toegenomen. De vraag kon dit niet altijd bijbenen. Er waren dus prijsverlagingen nodig om grotere voorraden te vermijden.
Perziken en nectarines
De aanvoer vanuit Spanje en Italië nam toe, soms vrij massaal. Hoewel de vraag niet onvriendelijk was, kon deze het grotere aanbod niet bijhouden. De prijzen daalden als gevolg hiervan, soms vrij sterk.
Abrikozen
De aanvoer vanuit Spanje, Turkije, Italië en Frankrijk nam massaal toe. Uit Turkije werden er meer Sekerpare aangevoerd, en verdween Matador steeds meer van de markt. De belangstelling was niet genoeg om een opruiming te bewerkstelligen. Prijsverlagingen moesten de handel stimuleren, maar dit lukte niet altijd.
Citroenen
De Spaanse en Zuid-Afrikaanse import vormde de basis van het assortiment. Deze waren steeds meer aanwezig. Turkse, Italiaanse en Griekse partijen bleven daarentegen een randverschijnsel. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan.
Bananen
Het aanbod werd meestal aangepast aan de belangstelling. Handelaren hadden dus zelden reden om hun prijzen te wijzigen. In sommige gevallen was de kwaliteit beter, zodat lichte prijsstijgingen konden worden afgedwongen.
Bloemkool
Duitse partijen overheersten duidelijk en waren overal het meest verkrijgbaar. Op sommige plaatsen was er ook duur Belgisch en goedkoop Pools product. In München waren tevens Italiaanse partijen verkrijgbaar, maar vanwege hun slechte kwaliteit werden deze tamelijk ondermaats verkocht.
Sla
Duitse sla domineerde. Belgische partijen vulden het aanbod aan. Voor ijsbergsla werden de Duitse leveringen geflankeerd door Nederlandse leveringen. De aanwezigheid van Spaanse goederen, vrij ongebruikelijk op dit moment van het seizoen, breidde zich zeer sterk uit. Duitse leveringen domineerden in gekleurde sla.
Komkommer
Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers vormden de basis van het aanbod. De leveringen waren gestegen. De vraag kon de toegenomen beschikbaarheid nauwelijks bijhouden. Er waren dus prijsverlagingen nodig om grote overschotten te voorkomen.
Tomaten
Net als in de voorgaande weken domineerden de Belgische en Nederlandse leveringen het toneel. Hun beschikbaarheid was toegenomen. De interesse daarentegen bleef op het stabiele niveau van week 23. Hierdoor waren retailers vaak gedwongen om hun eerdere oproepen naar beneden bij te stellen.
Paprika
Nederlandse partijen domineerden en waren op sommige plaatsen bijna alleen verkrijgbaar. Qua belang volgden de Turkse en Belgische partijen elkaar op. Duits product verscheen slechts sporadisch.
Asperge
Het seizoen naderde zijn einde. De aanvoer liep terug en ook de interesse nam merkbaar af. Sommige handelaren hadden zich al uit de verkoop teruggetrokken. In de regel kenden de prijzen maar één richting: ze gingen omlaag.
Bron: BLE