Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitimporteur Giovanelli vertrouwt op het Zwitserse coatingsysteem AgroSustain:

"Ondanks coating is gecontroleerde rijping van het fruit nog steeds mogelijk"

In geen enkele andere productcategorie is bederf en dus verspilling zo hoog als bij overzeese goederen zoals bananen, mango's, avocado's en co. Door de lange transportwegen belanden er jaarlijks tonnen exotisch fruit in de vuilnisbak, zowel bij de consument als onderweg. AgroSustain SA, dat in 2018 werd opgericht als een onderzoeksproject van de Universiteit van Lausanne, wil daar nu verandering in brengen door middel van een innovatief coatingproces.

"Onze visie is om de houdbaarheid van producten op een natuurlijke manier te verlengen en zo meerwaarde te bieden aan zowel retailers als consumenten door bederf en dus voedselverspilling met wel 40-50% te verminderen", zegt oprichter en CEO van het bedrijf Olga Dubey. Met Giovanelli, een van de grootste fruitimporteurs in Zwitserland en gebruiker van het eerste uur, hebben ze al een bekend bedrijf kunnen overtuigen.


AgroSustain presenteerde zichzelf dit jaar voor het eerst op de Fruit Logistica in Berlijn. Het bedrijf zal in oktober ook aanwezig zijn op Fruit Attraction in Madrid. Op de foto: Raphael Weiss (l) en Olga Dubey samen met collega's

Spreiding en toepassing
AgroSustain biedt zowel Europese importeurs als producenten, met name in Latijns-Amerika en Afrika, een oplossing. "De respons op Fruit Logistica liet duidelijk zien dat iedereen die betrokken is bij fruithandel over lange afstanden geïnteresseerd is in onze coating. In eerste instantie richten we ons echter op Europa, deels vanwege onze locatie in Zwitserland, evenals op de belangrijke teeltlanden in Latijns-Amerika en Afrika. Ondertussen hebben we al gebruikers in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland voor ons concept kunnen winnen", beschrijft Dubey.

De eetbare en onzichtbare beschermende coating kan op verschillende manieren op het betreffende fruit worden aangebracht, bijvoorbeeld als spray of door onderdompeling. Dubey: "De coating wordt al met succes gebruikt op meer dan 20 verschillende producten, niet alleen op snijbloemen, exoten en bananen, maar ook op kersen en steenfruit. De volgende stap is om het toe te passen op een grote reeks aan groenten. We wachten nu op de definitieve certificering."

Van AgroSustain is bewezen dat het bederf en waterverbruik vermindert, terwijl de Brix-waarden en optische kwaliteiten gelijk blijven. Op de foto: onbehandelde (l) en behandelde avocado's

Efficiëntie en effectiviteit
Na de eerste positieve gesprekken en testruns werd het gebruik van de coating snel opgeschaald, zegt Weiss terugkijkend. "Ik vond het vooral leuk dat het een Zwitserse start-up was, die ook door Agroscope wordt ondersteund. De eerste resultaten, d.w.z. de efficiëntie en effectiviteit, verrasten ons positief. Wat ook bijzonder in het voordeel van de oplossing spreekt, is dat gecontroleerde rijping van het fruit mogelijk is ondanks de coating."

Het coatingsysteem wordt momenteel geïntegreerd in de bestaande werkprocessen. "De omzetting naar een standaardproces is de volgende stap op weg naar de commercialisering van coating. Voorlopig wordt dit echter nog niet breed gecommuniceerd. Onze aanpak is om het proces stap voor stap, product voor product te introduceren. Bij het in de praktijk brengen moet er met verschillende factoren rekening worden gehouden, vooral met de klimatologische omstandigheden in het land van oorsprong. Deze hebben invloed op de mate van rijpheid en dus ook op het productieproces. We zijn hier al in geslaagd met avocado's en mango's, en we zitten in verschillende testfases met papaja's en passiefruit."


Onbehandelde (l) en behandelde mango's

"Ik kan me ook goed voorstellen dat we AgroSustain in de toekomst op andere producten gaan toepassen. We bevelen het systeem ook vrijblijvend aan bij onze overzeese leveranciers, waarbij we de voordelen ten opzichte van andere oplossingen uitleggen." Volgens Weiss geldt dit later ook voor de communicatie met inkopers. "Vooral in de retail zie ik een enorm potentieel", besluit hij.

Voor meer informatie:
Olga Dubey
AgroSustain SA
Rue de Lausanne 64
CH-1020 Renens, Zwitserland
Tel.: +41 786 40 15 57
[email protected]
www.agrosustain.ch

Raphael Weiss
Giovanelli Fruchtimport AG
Schaffhauserstrasse 200
CH-8500 Frauenfeld, Zwitserland
Tel.: +41 52 728 09 09
[email protected]
www.giovanelli.ch

Gerelateerde artikelen → Zie meer