Zorgbestuurders en specialisten krijgen ToekomstProeverij voorgeschoteld bij Van Gelder

Tholen – Het waren maar liefst 12 volwaardige gerechten die Van Gelder gisteravond voorschotelde aan zorgbestuurders, specialisten en kennispartijen op de ToekomstProeverij in het Experience Center in Ridderkerk. Ze zorgden voor een avond vol plantaardige vlees- en visalternatieven, groenten, fruit en cressen, een lust voor het oog en de mond. “We gaan jullie verrassen, zodat we kunnen verduurzamen”, zo verwelkomde Gerrit alle gasten. Daarnaast waren er experts aanwezig die presentaties gaven over de urgentie van de voedseltransitie. Organisator ToekomstProef vindt dat de zorg hierin een voorbeeldfunctie heeft en het voortouw moet nemen.


Gerrit van Gelder heet iedereen welkom

Als toeleverancier van veel ziekenhuizen en cateraars heeft Van Gelder al praktijk gemaakt van de eiwittransitie en minder vlees op het bord. In het assortiment zijn al volop alternatieven te vinden om volwaardige volledig plantaardige gerechten te kunnen klaarmaken die lekker en gezond zijn én er ook nog eens goed uitzien. Qua structuur, smaak en uiterlijk benaderen ze de beleving van vlees, vis of kip. Daarmee kunnen koks een mooi bord presenteren, zei Gerrit.

In de horeca ziet hij een grote vraag naar zowel dit soort producten net als naar meer groenten. “Vroeger stond vlees centraal en was er maar weinig aandacht voor bijgerechten. Nu zie je minder vlees op het bord en grotere volumes groenten en dat vlees en vis vervangen worden door plantaardige alternatieven.” Meer groenten op het bord kunnen de kleinere volumes aan vlees, vis en kip goed compenseren. Geen plukje sla, komkommer of tomaat, maar een mooi gekleurde groentenpuree, -spaghetti en sousvide gegaarde groenten, uiteraard kant-en-klaar te leveren door Van Gelder.

Een fruitig en feestelijk welkom in het Experience Center

Het plantaardig assortiment wil Van Gelder ook in de breedte zelf gaan aanbieden. “Ik vind dat de AGF-sector hier in voorop moet lopen”, zo stelt Gerrit. Van Gelder reist de hele wereld rond op zoek naar de beste plantaardige producten, maar maakt en ontwikkelt ook al zelf plantaardige alternatieven. Eén van de gerechten van de ToekomstProeverij was een plantaardige beef, ontwikkeld in Japan. “Wanneer deze bij jullie in de smaak valt, halen we deze machines naar hier en gaan we het zelf produceren”, zei Gerrit.

Gasten werden dan ook aangespoord om de gerechten te beoordelen. Veel waren erg onder de indruk van wat al mogelijk was qua structuur en mondgevoel. Ook waren gasten blij met de smaakvolle vegaballetjes voor in de tomatensoep. “Dat is iets wat echt gemist wordt door mensen”, vertelde een van hen.

Ondanks ambitieuze intenties in Green Deals en akkoorden verloopt de voedseltransitie langzaam met de bekende gevolgen voor gezondheid en duurzaamheid. Het huidige systeem is hardnekkig: het is lastig om veranderingen door te voeren. Wat is de reden hierachter en kan dit worden doorbroken? Verschillende sprekers, waaronder Caring Doctors, Intrakoop, NewForesight en Groene Zorg Alliantie, vertelden tijdens het diner over het inzicht dat hen ertoe heeft gebracht om hiermee aan de slag te gaan binnen de zorg. Tussen de gangen door werd er via tafelvragen verder gesproken over mogelijke oplossingen binnen de zorg.

Plantaardige tournedos gemaakt met behulp van 3D printing

In de voedseltransitie moet ook de primaire sector mee. Plantaardige producten kunnen hierin van betekenis zijn, ziet Van Gelder. Telers kunnen omschakelen naar nieuwe gewassen zoals bijvoorbeeld peulvruchten, cassave en andere wortelgewassen die zeer geschikt zijn om plantaardige producten van te maken. “Nu importeren we nog veel grondstoffen, maar het is nog veel duurzamer om deze gewassen in Nederland te telen. Daarin kunnen we gaan investeren”, zei Gerrit.

Van Gelder ontving zo'n 150 gasten

Dan is wel ketensamenwerking en een open vizier nodig om met elkaar aan de slag te gaan. Van Gelder brengt in het Experience Center partijen bij elkaar. Nu was de zorg op bezoek, die de vraagkant naar plantaardige producten kan stimuleren. Overheid, beleidsmakers en telers zijn ook op bezoek geweest om te praten over de voedseltransitie. Voedseltransitie is een ingewikkeld thema. Het vergt een systeembenadering en de juiste prikkels om te veranderen. Kernachtig samengevat door Gerrit: “Telers en boeren willen wel mee, maar zij moeten perspectief hebben. Wij kunnen het ook niet alleen. We hebben elkaar allemaal nodig.”


Enkele gerechten, met de klok mee: Vegan Zalm, King Oyster Coquille, Fava Beans Hot & Spicy, Plantaardige Spareribs

Voor meer informatie:
Gerrit van Gelder
Van Gelder Groente en Fruit
Krommeweg 10
2988 CB Ridderkerk
Tel: 06 17 94 65 50
gvangelder@vangeldernederland.nl
www.vangeldernederland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.