Poolse appeloogst naar verwachting kleiner

Terwijl sommige Poolse appelexporteurs zich ontdoen van de laatste voorraden, richten anderen zich al volledig op het nieuwe komende seizoen. Jan Nowakoski, manager van de Poolse appelleverancier Genesis Fresh, stelt dat de weersomstandigheden positief zijn voor de nieuwe oogst: "Tot nu toe hebben we vrij goede omstandigheden gehad voor de appelteelt. We zien dit seizoen minder regenachtige dagen dan vorig jaar rond deze tijd. Hopelijk wordt het geen droge zomer met hogere temperaturen, zoals vorig seizoen."

"De Poolse appeloogst zal kleiner zijn dan vorig jaar", voorspelt Nowakowski. Sommige rassen zullen minder beschikbaar zijn dan andere. "Hoewel de oogst nog even op zich laat wachten, kunnen we nu al merken dat er in het komende seizoen minder appelen uit Polen zullen komen dan in het vorige seizoen. We verwachten met name dat er minder Jonagold zullen zijn, evenals appelen van het ras Golden Delicious. Gelukkig zullen we goede volumes Royal Gala hebben, zo lijkt het."

Bestellingen voor de nieuwe oogst komen al binnen vanuit verschillende continenten, legt Nowakowski uit: "We verwachten een goede vraag naar Poolse appelen in het nieuwe seizoen. Gala-, Golden- en Red-appelen kunnen elk jaar op enorme belangstelling rekenen. De exportvolumes nemen ook elk seizoen toe en we kunnen steeds meer appelen van topkwaliteit aanbieden voor vele markten in Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika."

Hoewel het ongeveer een maand geleden erg koud was in Polen, heeft dit geen grote gevolgen gehad voor de oogst. De appelen hebben echter nog wel een stukje te gaan, zegt Nowakowski: "Er was minimale vorst in het vroege voorjaar, wat dit seizoen weinig effect heeft gehad op de appels. Door de grote volumes van vorig jaar zijn de bomen moe en zullen ze deze keer minder opbrengen. Het is natuurlijk nog te vroeg om de exacte cijfers van het komende appelvolume te ramen. Daarvoor moeten we wachten tot half juli."

"Door de recente temperatuurveranderingen zullen we de situatie in de zomer en de vroege herfst in de gaten houden voor mogelijke hagelbuien. Dit zal een impact hebben op de kwaliteit van de appelen. De weersomstandigheden, vochtigheid en temperatuur zullen de grootste invloed hebben op het volume en de kwaliteit van de vruchten," besluit Nowakowski.

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48223783405
info@genesisfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.