Daling in productomzet en aanvoer voor Belgische tuinbouwcoöperaties in 2022

De VBT-producentenorganisaties sluiten het jaar 2022 af met een gezamenlijke productomzet van ruim 1,1 miljard euro. Dit is ongeveer 1% minder dan in 2021, zo blijkt uit het jaarverslag van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

In 2022 daalde de aanvoer van de producentenorganisaties met 6% in vergelijking met 2021. De daling voor groenten (-6%) was vooral het gevolg van een lagere aanvoer van tomaten (-10 miljoen kg), komkommers (-18 miljoen stuks), prei (-3 miljoen kg) en kropsla (-3,6 miljoen stuks).

De aanvoer van fruit lag 2% lager. Zowel aardbeien (-2% of -1 miljoen kg) als peren (-13% of -27 miljoen kg) werden minder aangevoerd in 2022. De aanvoer van appelen lag daarentegen 20% hoger dan in het voorgaande jaar (+20 miljoen kg).

De omzet van de groenten bedroeg 744 miljoen euro, deze van fruit 363 miljoen euro. Voor groenten is dat een stijging met 2% vergeleken met 2021. De omzet fruit daalde met 7%. De verhouding tussen beide in de totale omzet van de VBT-producentenorganisaties blijft nagenoeg constant, namelijk 67% groenten en 33% fruit.

De omzetstijging voor groenten werd in 2022 vooral beïnvloed door komkommers(+37% of 20 miljoen euro). Ook paprika (+12%) en tomaten (+3%) leverden een positieve bijdrage. Voor fruit kenden zowel aardbeien (-10%), peren (-6%), als appelen (-15%) een lagere omzet in 2022 in vergelijking met 2021.

Industriegroenten
De telersvereniging voor industriegroenten Ingro realiseerde in 2022 een omzet van 102,5 miljoen euro. 5% minder dan in 2021.

"Het jaar 2022 was voor het VBT en zijn leden een moeilijk jaar. Na de Coronapandemie hoopte iedereen op een terugkeer naar het normale leven. Maar de oorlog in Oekraïne verstoorde het functioneren van de ganse Europese samenleving grondig. Prijzen voor energie en grondstoffen stegen extreem. Telers schakelden omwille van deze prijsstijging een versnelling lager in de productie waardoor het aangevoerde volume van producten daalde op de producentenorganisaties", zo meldt het VBT in een reactie.

"Toch bleef de omzet met 1,106 miljard euro in de verse groente- en fruitmarkt en meer dan 102,5 miljoen euro in de diepvriessector vrij stabiel in vergelijking met de voorgaande topjaren."

Lees hier het volledige jaarverslag van het VBT

Bron: VBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.