LTO Akkerbouw & Vollegrondsgroente overhandigt Kalenderlandbouw-kalender

"Gewassen telen met een kalender van de overheid"

LTO Akkerbouw & Vollegrondsgroente heeft 6 juni de Kalenderlandbouw-kalender aan Tweede Kamerleden overhandigd. "Met de kalender willen we de politiek laten zien hoe verschillende beleidsmaatregelen op een onuitvoerbare wijze samenkomen op het boerenerf. Bovendien vindt LTO dat er op korte termijn een omslag richting doelsturing moet worden gemaakt", zo meldt LTO.

"De generieke maatregelen waaraan telers zich moeten houden dragen op papier bij aan de gewenste doelen, maar in de praktijk zien we het tegenovergestelde effect. Een sprekend voorbeeld hiervan is de 1 oktober-maatregel in het 7e Actieprogramma Nitraat. Op deze manier blijft er weinig ruimte over om een goede landbouwpraktijk te bedrijven: er wordt ingeleverd op opbrengst, ondernemers moeten onder slechte omstandigheden rooien of worden gekort op de stikstofgebruiksruimte", aldus vakgroepvoorzitter Tineke de Vries.

"Boeren werken niet met een kalender van de overheid, maar met de omstandigheden van de natuur", vervolgt De Vries. "Wij maken ons dan ook ernstige zorgen over de ingeslagen koers van de overheid. Met kalenderlandbouw gaan we de (water)doelen niet halen en blijft er geen perspectief voor onze telers over."

Oproep aan politiek
"Het late voorjaar van 2023 is het perfecte voorbeeld dat de landbouw zich niet door de kalender laat sturen", gaat LTO verder in een persbericht. "Onze boodschap aan de politiek: laat landbouwers hún vakmanschap inzetten om maatschappelijke en ecologische doelen te halen, in plaats van hen voor te schrijven wat op welke datum wel of niet mag. Van de overheid vragen wij om, vόόr het 8ste Actieprogramma Nitraat, samen een systeem van doelsturing te ontwikkelen. Waarbij de teler door middel van monitoring en dataverzameling verantwoordelijkheid neemt om doelen te behalen."

Kalenderlandbouw-kalender
"De kalender maakt duidelijk in welke absurde situatie we terecht zijn gekomen. Met de Kalenderlandbouw-kalender wil LTO beleidsmakers oproepen op korte termijn een omslag te maken richting doelsturing. Want naast de datums, voortkomend uit het GLB en mestbeleid, zijn er nog tal van andere deadlines waar telers aan gehouden worden in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Deze zijn vaak gekoppeld aan leveringsvoorwaarden, keuringsvoorwaarden, plantgezondheid of certificeringsvereisten."

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.