Bananensector is vragende partij

Ecuador gaat certificaat voor naleving van minimumloon uitgeven

De Ecuadoraanse bananensector zet een stap voorwaarts richting naleving van het nationale beleid omtrent het minimumloon door het ministerie van Arbeid te verzoeken een "officieel certificaat voor naleving van het minimumloon" aan bedrijven af te geven.

De Ecuadoraanse Bananencluster, die de belangrijkste telers- en exporteursverenigingen van het land vertegenwoordigt, reageert daarmee op de uitwisseling van e-mails die de afgelopen weken plaatsvond met vertegenwoordigers van Europese supermarkten, de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) en het Initiatief Duurzame Handel (IDH). De organisatie informeert hen nu over de actie die ze omtrent de kwestie onderneemt.

"In Ecuador is het een wettelijke en grondwettelijke vereiste voor werkgevers om zich te houden aan het 'salario digno'-beleid, dat de betaling van een leefbaar loon aan werknemers voorschrijft voor een standaard 40-urige werkweek. Dit beleid is erop gericht om ervoor te zorgen dat de arbeiders in de bananensector een eerlijke en menswaardige vergoeding voor hun arbeid krijgen. Het is een cruciale stap om fatsoenlijk werk te bevorderen en de levensstandaard van de arbeiders te verbeteren."

In 2022 werd het leefbaar loon in Ecuador vastgesteld op
$ 475/maand door de Global Living Wage Coalition en het Anker Living Wage Income Research Institute, terwijl het totale salaris van een werknemer volgens de Ecuadoraanse wetgeving thans als volgt is vastgesteld:

Werknemer met meer dan een jaar dienstverband: $ 562,5 per maand

  • Basissalaris: $ 450 per maand;
  • Proportioneel deel dertiende maand (wettelijk vastgelegd):
    $ 37,5 per maand;
  • Proportioneel deel veertiende maand (wettelijk vastgelegd):
    $ 37,5 per maand;
  • Proportioneel deel reservefonds (wettelijk vastgelegd geldelijk voordeel): $ 37,5 per maand.

Het inkomen van de werknemer kan nog stijgen op basis van vrijwillige voordelen en andere permanente verplichte variabelen die door bedrijven worden aangeboden, zoals bonussen voor prestaties, winstdeling en voordelen in natura, zoals voedsel en vervoer.

Volgens de verklaring van de Bananencluster voldoet de bananensector al aan het wettelijk vastgestelde loonbeleid – en dat wordt ook bevestigd door onafhankelijke audits zoals die van Rainforest Alliance – en zal het certificaat daar het officiële bewijs van leveren.

Teeltbedrijven die een dergelijk certificaat aanvragen, zullen worden onderworpen aan inspecties ter plaatse om na te gaan of de verplichting ten aanzien van elke werknemer daadwerkelijk wordt nagekomen. De inspecties beginnen in juni en zullen onder meer de provincies Guayas, El Oro, Los Ríos, waar de meeste bananenplantages zich bevinden, bestrijken.

"Het officiële certificaat voor naleving van het minimumloon vormt een formeel bewijs van het engagement van de sector om een leefbaar loon uit te betalen en kan worden gebruikt in het kader van verschillende Europese certificeringsregelingen. We zijn ervan overtuigd dat deze officiële tool het engagement van de sector verder zal aanwakkeren en bewijzen."

Voor meer informatie:
Richard Salazar
Acorbanec
Tel: +593 9 89857025 (Ecuador)
rsalazar@acorbanec.com
www.acorbanec.com

Jose Antonio Hidalgo
AEBE
Tel: +593 96 402 9141 (Ecuador)
communications@aebe.com.ec
www.aebe.com.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.