"Iraans citrus kan concurreren in Europa"

Dit jaar is er een enorme belangstelling voor bepaalde groenten en fruit uit Iran, gezien de wereldwijde oogsttekorten. De interesse betreft echter maar een paar producten, terwijl Iraanse exporteurs heel veel kunnen bieden, zo zegt exporteur Amirhossein Azizi.

"Dit jaar hebben we een sterke vraag gezien naar bepaalde soorten groenten en fruit, zoals tomaat, knoflook, aubergine, bloemkool, sla en paprika. De vraag naar watermeloen is ook sterk, hoewel we ervoor hebben gekozen dit fruit niet te telen vanwege het hoge waterverbruik. Momenteel exporteren we knoflook en andere kasproducten in grote hoeveelheden", zegt Azizi.

"De vraag komt voornamelijk uit landen in Centraal-Azië en de Arabische landen, zoals Omar, Qatar en de VAE, en af en toe uit Europa", voegt Azizi toe. "Zo krijgen we op dit moment, nu er een wereldwijd tekort is aan verschillende producten, steeds meer bestellingen vanuit Europa."

"Afnemers wenden zich tot Iran voor producten waar we bekend om staan, zoals tomaat en andere groenten. Maar de wereld is nog niet bekend met de kwaliteit en smaak van andere producten, zoals citrus. Ik weet zeker dat wanneer Iraans citrus wordt ontdekt in Europa, we een trouwe klantenkring kunnen opbouwen. En de Iraanse export zal dan het gat in de markt opvullen dat de prijzen opdrijft", betoogt de exporteur.

"Iran heeft alles in huis om voor citrus een concurrent te worden van Spanje en Egypte op de Europese markt, maar dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren", geeft Azizi toe. "Het wordt een lang proces, maar met veel geduld zijn we er al aan begonnen. Het belangrijkste nadeel zijn de transportkosten. Maar naarmate het handelsvolume tussen Iran en Europa toeneemt, zullen rederijen volgen met meer lijnen en voordeliger tarieven."

"Op de lange termijn is het in ieders belang, of het nu gaat om Iraanse exporteurs of kopers van over de hele wereld, om de groenten en fruit van Iran te ontdekken. We kunnen de volgende grote bron van veel groenten en fruit worden", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Amirhossein Azizi
Bezhit
Tel: +98 911 159 6013 (Iran)
info@bezhit.com
www.bezhit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.