Stuwdam waterkrachtcentrale Kakhovska

Verwoeste Oekraïense stuwdam bedreigt groente- en fruitteelt

In Oekraïne lijkt het erop dat het Russische leger in de nacht van 5 op 6 juni een stuwdam heeft opgeblazen.

De explosie van de dam van de Kakhovska waterkrachtcentrale is niet alleen een ecologische en humanitaire ramp die zal leiden tot overstromingen van uitgestrekte gebieden en veel steden, maar zal het ook de voedselzekerheid aantasten.

Het water van dit irrigatiesysteem maakte het mogelijk om tot 80% van alle groenten in Oekraïne te verbouwen en een aanzienlijk percentage fruit, waaronder druiven. Bijna al het zomerfruit van Oekraïne, zoals perziken, abrikozen, kersen, druiven, enz. werd geteeld op basis van irrigatie uit het Kakhovka-reservoir. De meeste zomerkassen, die de bevolking van Oekraïne en Moldavië voorzagen van betaalbare tomaten, aubergines, komkommers en paprika's, bevonden zich ook langs de takken van het irrigatiesysteem van Kachovka.

Vandaag de dag is het zonder irrigatie onmogelijk om bijna elk land- en tuinbouwproduct in deze regio te verbouwen, vooral groenten en fruit. Feit is dat de regio slechts ongeveer 400 mm neerslag per jaar krijgt en de meeste daarvan in de winterperiode, dus buiten het groeiseizoen.

Het zal minstens 5-10 jaar duren om de dam en het irrigatiesysteem te herstellen, en dit zal alleen mogelijk zijn als het grondgebied niet langer wordt betwist. Tegelijkertijd is 5 jaar een optimistisch scenario, dat in de praktijk zeer moeilijk uitvoerbaar zal zijn.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.