Ananasteelt goed voor 30% van de agro-export van Costa Rica

De Nationale Kamer van Ananastelers en -exporteurs van Costa Rica, Canapep, vierde afgelopen maart haar 20e verjaardag. In de voorbije 20 jaar heeft deze kamer de sector begeleid die wereldleider is in de export van ananas. De ananasexport van Costa Rica nam een aanvang in 1986, maar pas in 2001 bezette het land de eerste plaats op de wereldranking. Het deed dat met een ras dat bekend staat als MD2 of Golden. De belangrijkste markten voor de ananas uit Costa Rica zijn de VS en de EU. Momenteel wordt het fruit naar 50 bestemmingen geëxporteerd. Sinds maart 2003 ondersteunt de organisatie telers, verwerkingsbedrijven en exporteurs, voornamelijk op het gebied van milieu- en sociale kwesties.

"We exporteren ongeveer 170-180 miljoen kartons per jaar. Hiervan gaat 52% naar Noord-Amerika en 43% naar Europa. De resterende 5% wordt verzonden naar landen in Zuid-Amerika, Azië en de Caribische eilanden", zegt Abel Chaves, voorzitter van Canapep.

Volgens gegevens van Canapep zal de oogst in 2023 op peil blijven. 2022 werd afgesloten met een export van bijna 2,5 miljoen ton, ondanks een tekort aan containers en de buitensporige prijsstijging van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ook dit jaar kan dit de oogst van ananas in Costa Rica nog beïnvloeden.

"We hebben de verantwoordelijkheid om de consument een ananas van topkwaliteit te bieden, die niet alleen voedzaam, sappig en aromatisch is, maar ook geteeld wordt in overeenstemming met de sociale wetgeving en milieuvoorschriften van het land", voegt Chaves toe.

Canapep blijft haar leden verbeteringsprogramma's aanreiken via onder meer het Comité voor Duurzame Ananasteelt (Cosap) en de Technische Handleiding voor Goede Praktijken in de Ananasteelt. In overeenstemming met de vereisten van de Costa Ricaanse Accreditatiedienst (ECA) en volgens de INTEC-ISO/IEC 17020:2020-norm is Canapep bovendien geaccrediteerd als inspectiebureau (Canapep-OI). Het is de enige bedrijfsorganisatie in het land met dergelijke accreditatie.

Canapep implementeert een levenscyclusanalyse voor ananas, wat inhoudt dat bij alle leden volgende 14 ecologische voetafdrukken worden geanalyseerd: klimaatverandering, aantasting van de ozonlaag, ecotoxiciteit voor zoetwaterorganismen, kankerverwekkende toxiciteit voor mensen, niet-kankerverwekkende toxiciteit voor mensen, aquatische eutrofiëring, terrestrische eutrofiëring, fijnstof, ioniserende straling, fotochemische ozonvorming, verzuring, wateruitputting, uitputting van mineralen en fossielen, en landgebruik. Ten slotte, en als aanvulling op alles wat hier wordt aangegeven, heeft Canapep de concepten van haar technische handleiding "afgestemd" op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties, waarbij 15 van de 17 SDG's worden geïdentificeerd. De afstemming werd uitgevoerd volgens technische en wetenschappelijke concepten.

De technische handleiding van Canapep voldoet voor 88% aan bovengenoemde 17 SDG's. Daarmee is Canapep de enige bedrijfsorganisatie die deze afstemming uitvoert als onderdeel van haar acties tegen klimaatverandering. Zo heeft de ananasteelt in Costa Rica met precisie-instrumenten de technologische vooruitgang omarmd. Er wordt gestreefd naar meer efficiëntie in de aanplant, bodembeheer, bemesting en de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Met behulp van tractoren met GPS en drones kan de opbrengst worden berekenen, het stressniveau van de planten geanalyseerd en ongedierte en onkruid bestreden. Deze vooruitgang op basis van wetenschappelijke inzichten plaatst Costa Rica in de voorhoede van een nieuwe manier van ananas telen.

"We creëren werkgelegenheid en doen belangrijk sociaal werk voor het land. Ondanks dat Costa Rica een klein land is met microklimaten, beslaat het netto teeltareaal momenteel 43.000 hectare. De sector genereert 30.100 directe en 120.000 indirecte banen. De ananasteelt in Costa Rica is een motor van de economie. Het draagt 1,82% bij aan het BBP en is goed voor 30% van de land- en tuinbouwomzet in het land. Ananas vormt samen met banaan en koffie het driespan van de Costa Ricaanse agro-export", besluit Abel Chaves.

Voor meer informatie:
Canapep
San José (Costa Rica)
Apartado 585-1007
Tel: +506 2291-5237
info@canapep.com
https://canapep.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.