Spaanse bloemkoolseizoen

"De zessen haalden prijzen tot €16"

Er wordt nog volop bloemkool geoogst in de Spaanse provincie Granada. "Bloemkool is een product met veel prijsschommelingen, maar dit jaar is het redelijk goed verlopen", zegt Serafín Reina van het in Granada gevestigde bedrijf Lecar. "Voor een krat met 6 stuks is tot € 16 betaald, wat veel hoger is dan het gemiddelde."

Al moet er ook rekening mee worden gehouden dat de opbrengst veel lager is dan vorig seizoen. "Het wordt steeds moeilijker om bloemkool te telen, zeker in een winter met lentetemperaturen. Dat heeft een impact gehad op het groeiseizoen."

"Het spel van vraag en aanbod is allesbepalend", merkt hij op. "En de vraag is niet alleen goed geweest in de winter, maar blijft ook nu nog op peil. Maar hoewel de prijzen hoger zijn dan in andere jaren, zijn ook de teeltkosten enorm gestegen: water, kunstmest, energie, arbeid,... Een hogere prijs is echt nodig voor de teler, want het verschil tussen kost en verkoopprijs is al sinds lange tijd, nog van vóór de pandemie, scheefgegroeid."

Van witte kool en groene kool zijn er niet zo veel volumes meer, vertelt Serafín. "De prijzen houden zich op een goed niveau, maar dat is niet omdat er meer vraag is, wel omdat er minder wordt geteeld."

"Kool heeft meer last van hoge temperaturen dan andere groenten. Het is een typisch product voor teelt in de herfst, winter en lente en bij aanhoudend hoge temperaturen gaat de kop vlug over tot het bloeistadium. Dat is precies wat er eind vorig jaar gebeurde: op een aanzienlijk areaal werden er uiteindelijk maar weinig kilo’s geoogst. Er werd € 1,20 betaald voor groene kool en € 1 voor witte kool. Dat zijn zeer goede prijzen, maar wie had er product beschikbaar?"

Lecar, een teeltbedrijf gelegen in het vruchtbare Llano de Zafarraya, een hoog plateau omringd door bergen waar dankzij het microklimaat ook in de zomer groenten in de buitenteelt gedijen, teelt allerlei soorten groenten, waaronder tomaten, courgette, paprika en ijsbergsla. "Artisjok is een product dat in verval raakt, in tegenstelling tot ijsbergsla. Daar zijn we ongeveer 3 jaar geleden mee begonnen en ondertussen is onze productie vervijfvoudigd."

"We zetten onze producten voornamelijk af op de binnenlandse markt. De groenten komen sneller en dus verser bij de klanten aan. Toch exporteren we af en toe naar Portugal, Duitsland, Frankrijk en Italië, maar niet in de lente en zomer, wanneer de andere Europese landen zelf productie hebben. Toch hebben we vanwege de overstromingen onlangs nog groenten naar Italië verzonden."

Voor meer informatie:
Lecar
Cmno. Lucena s/n
18125 Ventas de Zafarraya (Granada) - Spanje
Tel: +34 606 744 673 / +34 667 428 748
frutasyverduraslecar@gmail.com
https://frutasyverduraslecar.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.