Egyptisch citrusexporteur Ibrahim Gadallah

"Moeilijkste seizoen van voorbije 10 jaar"

Nog een paar weken en het Egyptische citrusseizoen is weer ten einde. Volgens exporteurs is het een seizoen met hoogtes en laagtes geweest, met momenten van vreugde en momenten van angst. Ibrahim Gadallah, ontwikkelingsmanager bij JanaFresh, vat het seizoen "nuchter" samen.

"Het is voor mij het moeilijkste seizoen van de voorbije 10 jaar geweest. We hebben bij JanaFresh hetzelfde verkoopvolume als vorig jaar kunnen behouden, maar dat komt natuurlijk lang niet in de buurt van de gebruikelijke 15-20% groei. Dit is, zoals iedereen weet, te wijten aan de overvloed aan kleine maten dit jaar in Egypte", zegt Gadallah.

"Het begin van het seizoen werd gekenmerkt door een afwachtende situatie op de markt waar we heel wat moeite mee hadden", voegt Gadallah toe. "De markt nam zijn tijd om zich aan te passen aan de beschikbare maten. Het lukte ons maar net dezelfde volumes te handhaven, maar daarmee haalden we helemaal niet de verkoopdoelstellingen die we onszelf hadden opgelegd."

Terwijl sommige markten uiteindelijk de kleinere maten accepteerden, kochten consumenten in andere landen veel minder citrus aan. "Het probleem van de maatvoering heeft een grote impact gehad op onze export naar China en India", aldus Gadallah.

Positief is dat de schaarste aan grote maten hun prijzen heeft omhooggeduwd, aldus Gadallah. "De stijging van de prijzen voor grote maten heeft de stagnatie in volumes gecompenseerd. We hebben mooie prijzen gezien op de Russische en Britse markt en in Maleisië. Dit heeft de slechte prestaties gecompenseerd in markten waar er te veel aanbod van kleine maten was."

Hoewel verschillende telers en exporteurs het gedurende het seizoen over grotere volumes en exportrecords hadden, is Gadallah voorzichtiger. "Laten we wachten op de officiële statistieken. Misschien hebben een paar exporteurs dit jaar recordvolumes behaald, maar ik denk dat de meesten in hetzelfde schuitje zitten met stagnerende volumes en prijzen die niet aan de verwachtingen voldoen."

Zelfs de prijsstijgingen aan het einde van het seizoen kunnen de situatie volgens Gadallah niet meer rechttrekken. "Dat de prijzen aan het einde van het seizoen stijgen, is normaal. De kwaliteit wordt minder en we moeten dan ongeveer 30-40% van het fruit uitsorteren, vergeleken met 15% aan het begin en in het midden van het seizoen. Maar ik heb het gevoel dat de prijzen niet zijn wat ze zouden moeten zijn voor Egyptisch citrus", aldus de exporteur.

"We hopen dat de volumes, maten en kwaliteit volgend seizoen beter zijn. Wij zullen alvast voorbereid zijn om van volgend seizoen een succes te maken. Bij JanaFresh introduceren we in november een nieuw pakstation uitgerust met optische sorteerders en moderne verwerkingslijnen. Het heeft een productiecapaciteit van 35 ton per dag en een koelcapaciteit van 3.000 pallets", besluit Gadallah.

Voor meer informatie:
Ibrahim Gadallah
JanaFresh
Tel: +20 100 366 9486 (Egypte)
ibrahim@janafresh.com
www.janafresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.