"Bijna geen Spaanse kersen beschikbaar"

"Beperkt kwalitatief aanbod zorgt voor hoge prijzen Spaans fruit"

Tholen - "Ik zou niet weten over welk fruit we kunnen spreken dat goedkoop is op het moment." Henk Vlaeminck van de Belgische importeur Van Dijk Foods ziet de prijzen van het importfruit steeds hoger worden, terwijl consumenten juist huiveriger zijn om veel neer te leggen voor de boodschappen. "Spaanse kersen, steenfruit, kiwi's of sinaasappelen. Het fruit is een luxeproduct aan het worden. Gecombineerd met de inflatie zien we daarom dat de verkoopvolumes dit jaar een pak lager liggen dan voorgaande jaren."

De reden hiervoor ligt bij veel producten in het beperkte aanbod, zo stelt de handelaar. "Spaanse kersen komen er bijvoorbeeld heel weinig op het moment. Klimatologische problemen zorgen ervoor dat er bijzonder beperkte volumes geëxporteerd worden. De vraag is er wel degelijk, maar de markt is simpelweg leeg. Vooral niet in goede kwaliteit. Hetzelfde geldt voor het aanbod uit Frankrijk. Voor de kleinere maten betaal je nu zo'n €7,50 per kilo en de dikkere gaan voor €11,- over de toonbank. Dat is gewoon heel duur."

"Bovendien werken de supermarkten aldaar goed door. Ook in Spanje is er veel vraag naar de kersen, waardoor er weinig overblijft voor de export. In de komende weken verwacht ik hier weinig verandering in. Met een week of 3/4 zijn de volumes voor dit seizoen erdoor en dan zit voor ons het seizoen erop. Het Nederlandse en Belgische aanbod zal dan wel voor verlichting op de markt zorgen, maar daar hebben wij niet zo veel aan. Zodra het lokale aanbod op de markt komt, betekent dit het einde van het importseizoen."

Eenzelfde situatie beschrijft Henk voor het Spaanse steenfruit. "Ook dit product wordt getekend door de weersomstandigheden in Spanje. Deze week ging het iets beter, maar het blijft nog altijd moeilijk aan kwalitatief mooi steenfruit te geraken. De problemen met waterbeschikbaarheid blijven nog altijd groot. Vorige week is er natuurlijk wel regen gevallen, maar stortregen lost het waterprobleem niet op. Dan loopt het water heel snel weer weg en dat is de bedoeling ook niet. Het moet tijd hebben om de grond in te trekken."

Hoge prijzen schrikt consument af
Het resultaat is dat ook hier de prijzen hoog blijven voor de tijd van het jaar. "Dan spreken we bij perziken en nectarines van groothandelsprijzen van €3,5 / 4,- per kilo. Vervolgens moet het nog naar de winkel, die het ook nog met een winstmarge moeten verkopen. Dan ga je al snel naar zo'n €10,- voor een paar stukjes fruit. Dat is toch wel heel duur, hè. We merken dat het daardoor sneller een drempel voor consumenten wordt. Begrijp me niet verkeerd, voor de tijd van het jaar loopt het niet eens verkeerd. Alleen dat komt ook omdat de prijzen nu eenmaal hoger zijn. Het volume is toch een pak minder dan vorig jaar en dat zie ik de eerst volgende weken niet veranderen."

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
henk@vdfb.be    
www.vandijkfoods.be         


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.