Bloei vertraagd door cycloon Yaku

"Als er een Niño Global komt, zullen Peruaanse mango's alleen per vliegtuig worden geëxporteerd"

De Peruaanse mangoteelt wordt momenteel sterk beïnvloed door de weersomstandigheden. Volgens César Morocho, voorzitter van Apem, een vereniging van mangotelers en -exporteurs, verloopt de bloei niet naar behoren. Hoewel voor de bloei een minimumtemperatuur van 17 of 18 graden Celsius is vereist, zijn de huidige 20 of 21 graden Celsius toch iets te hoog.

"De knoppen zouden al volgroeid moeten zijn om in juni of juli te gaan bloeien. Dat is nu niet het geval wegens de te natte omstandigheden door eerdere overstromingen. De bloemen komen nog niet uit en het is dus onmogelijk een oogstraming te maken", legt hij uit. De overstromingen werden veroorzaakt door de cycloon Yaku in het noorden van het land, waar de teelt geconcentreerd is.

Ángel Gamarra, voorzitter van Promango, een Peruaanse vereniging van mangotelers, vertelt dat de bloeiperiode waarschijnlijk in augustus zal beginnen. Daardoor zal de export, die normaal gesproken in november van start zou moeten gaan, pas in december of zelfs begin volgend jaar beginnen, wat zou samenvallen met de verwoestende impact van een mogelijke Niño Global in Peru.

"Als er een Niño Global komt, zullen de mango’s alleen per vliegtuig worden geëxporteerd, want over zee zal het nagenoeg onmogelijk worden. Dat is natuurlijk zeer schadelijk voor onze sector, want het grootste deel van de mango-export gaat over zee", zegt Gamarra. Volgens Apem was de export over zee in 2022-2023 goed voor ten minste 70% van de zendingen.

Gamarra raamt de beschikbare productie volgend seizoen op 70% van vorig seizoen. "Vooral de boomgaarden in de buurt van de rivier de Piura zullen minder mango’s leveren, want er is nog altijd stilstaand water op meerdere velden. Sommige percelen zijn al opgedroogd, maar andere hebben nog overtollig water, zodat de bloei dit jaar er heel gecompliceerd is", voegt hij eraan toe.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.