Peruaanse citrusexporteur wil marktaandeel in Europa vergroten

Het citrusseizoen in Peru ontwikkelt zich nu snel, al hebben sommige telers twee weken vertraging opgelopen bij de start van de oogst van Tango, Satsuma en Nova. Asesorias e Inversiones Muva wil dit seizoen haar marktaandeel in Canada, Europa en het VK vergroten, zo zegt Roberto Vargas.

"We zijn in week 13 begonnen met het ras Primosole. We zijn nu bijna klaar met de oogst van clementines en straks beginnen we met de Nova's. Met Tango zouden we over ongeveer twee weken moeten beginnen. Voor de clementines en de Primosoles is het seizoen normaal verlopen. De Satsuma's en Nova's hebben wat vertraging opgelopen en ook Tango’s lopen twee weken achter op schema, want gewoonlijk beginnen we daarmee in week 22 of 23. We verwachten echter aan de programma's te kunnen voldoen en daarvoor helpt natuurlijk een consistent aanbod van zeven maanden."

De opgelopen vertraging is uiteindelijk ook een voordeel, want fruit dat iets langer blijft hangen, haalt een betere kwaliteit. "De kwaliteit is dit jaar weer zeer goed. Onze klanten zijn erg tevreden over de interne en externe kwaliteit. We zijn ook zeer consistent met onze aankomsten. Peru heeft stabiel weer en een zeer goede logistiek. Dit stelt ons in staat om de programma's jaar na jaar met kwaliteit en consistentie na te leven en vertrouwen op te bouwen bij onze klanten. Ze krijgen binnen de afgesproken timing een kwalitatief goed product."

De groep bestaat uit drie bedrijven. Agrícola Interandina teelt voornamelijk Autumn Crisp druiven, Agrícola Santa Azul, een joint venture met Family Tree Farms, teelt blauwe bessen van MBO-genetica en Muva is een citrusteelt- en exportbedrijf. Vargas zegt dat Muva klanten in het noordelijk halfrond een constante aanvoer van citrus kan garanderen van half april tot eind oktober. De rassen zijn in volgorde van oogst: Primosole, Satsuma, Clementine, Nova, Minneola, Tango, W. Murcott en Nadorcott.


Tango mandarijnen

"We breiden nu vooral uit in clementines, die we oogsten van week 17 tot en met week 22. Ook ons Tango-areaal wordt groter. Die kunnen we gedurende een lange periode oogsten. We beginnen in week 22 in de noordelijke hooggelegen valleien van Lima en Santa Rosa en gaan dan verder tot week 38 in Ica. Een ander interessant vroeg ras van goede kwaliteit en smaak is Primosole, dat we oogsten van week 14 tot en met week 19. Autumn Crisp druiven, waarvan ons areaal steeds verder uitbreidt, oogsten we van week 48 tot en met week 2. We telen het citrus vooral in gebieden met warme dagen en koelere nachten, met een stevig temperatuurverschil tussen dag en nacht. Samen met een lage luchtvochtigheid stelt dit ons in staat om een premium mandarijn te telen met een goede interne en externe kwaliteit", zegt Vargas. 

Hoewel de verzendkosten enigszins zijn gedaald, vreten de teeltkosten de winstmarges van de telers weg, zegt Vargas. "Onze belangrijkste bestemmingen, de VS en Europa, zijn altijd stabiel geweest, ook tijdens de pandemie. Gezien de omvang van onze export en het feit dat we rederijen jaarrond een consistent volume kunnen bieden met citrus, blauwe bessen en druiven, hebben we geen problemen om laadruimte te reserveren. We hadden de afgelopen twee seizoenen wel te kampen met de enorme stijging van de verzendkosten, wat voor mandarijn betekende dat een groot percentage van de omzet verloren ging. De transportkosten zijn dit jaar lager, maar de teeltkosten zijn de afgelopen drie jaar blijven stijgen."


Clementines

De VS blijven Muva's grootste markt, maar het bedrijf richt het vizier ook op een legere Europese markt en Azië. "De VS is onze belangrijkste markt en we hebben er ook programma's. Maar we willen ons marktaandeel in Canada, Europa en het VK vergroten. We hebben stabiele programma's in Latijns-Amerika en Azië. Europa was een goede markt aan het begin van het seizoen gezien het vroegtijdige einde van het Spaanse en Marokkaanse seizoen. De VS nam niet zoveel product af als vorig jaar, omdat de Californische productie langer op de markt was dan verwacht. Maar echt klagen kunnen we nu ook niet weer. We verwachten een betere vraag en meer beweging in juni in de VS", zegt Vargas.

Voor meer informatie:
Roberto Vargas
Muva
sales@agnorsur.com 
www.norsur.pe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.