Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onrust door nieuwe belasting om fruitvliegjes te bestrijden in Senegal

Fruitvliegjes waren een van de hoofdoorzaken van een slecht Senegalees mangoseizoen vorig jaar, wat de regering ertoe aanzette stappen te ondernemen om ze te bestrijden. Ze besloot een nieuwe belasting te heffen om de inspanningen te financieren. Bij de start van de mango-export in 2023 heeft het Senegalese ministerie van Landbouw een aftrek van 15 FCFA (€ 0,023) per kilo geëxporteerde mango ingevoerd, te storten op de rekening van het Nationaal Comité tegen Fruitvliegjes. 

"Het exportseizoen verloopt tot nu toe goed, afgezien van het besluit om deze aftrek op te leggen. Het besluit zorgt voor onvrede bij telers en exporteurs. Bovenal was het een overhaaste beslissing, genomen zonder overleg met de spelers in de sector. En daar dragen wij nu de gevolgen van."

Het eerste gevolg is volgens Aminata dat de belasting de winstmarges van exporteurs verkleint. "Exporteurs moeten nu opnieuw onderhandelen over contracten met hun klanten, wat niet gemakkelijk is, omdat ze vaak prijsverhogingen weigeren. Exporteurs hebben dus geen andere keuze dan het verlies op zich te nemen."

Het tweede gevolg is een daling van de exportvolumes. "De belasting wordt ook opgelegd aan telers. Bij hen komt het neer op 5 FCFA
(€ 0,0076) per kilo geëxporteerde mango. Veel telers weigeren hun oogst aan exporteurs te verkopen en geven de voorkeur aan de lokale markt om de belasting te vermijden", legt Aminata uit.

De beslissing komt op een moment dat het concurrentievermogen van de Senegalese mango op de wereldmarkt niet groot is, aldus Aminata. "Onze mango's zijn al duur in vergelijking met de concurrentie en met deze nieuwe beslissing is de Senegalese mango nu de op een na duurste, na de Japanse mango."

"We hebben te maken met sterke concurrentie, met name uit Brazilië en Peru, die hoge opbrengsten hebben en grote volumes leveren. Onze regering moet de marktpositie van Senegalese mango versterken door heel de sector (telers, exporteurs, tussenpersonen, logistieke bedrijven en mangoverwerkers) te betrekken in de dialoog alvorens belangrijke beslissingen te nemen."

Aminata, die naar Nederland en Frankrijk exporteert, verwacht dat de export dit seizoen zal afnemen. "De mangosector heeft zich dit jaar nog maar net hersteld na een catastrofaal seizoen qua volumes. Als de belasting niet wordt teruggeschroefd, zullen telers de voorkeur geven aan verkopen op de lokale markt in plaats van exporteren."

Voor meer informatie:
Aminata Dominique Diouf
Domaine Agricole du Nema
Tel: +221 77 480 42 32
aminatadominique@hotmail.com

Publicatiedatum: