Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte kan over 5 jaar wereldwijde dadelmarkt overspoelen

Egypte maakt zich op om de export van dadels te stimuleren en Israël als grootste exporteur ter wereld van de troon te stoten.

In 2021 behoorde Egypte niet eens tot de top 10 van grootste dadelexporteurs, maar een jaar later is het opgeklommen naar de 8e positie. Egypte exporteert echter nog steeds slechts een fractie van de in het land geteelde volumes. Het is met voorsprong de grootste dadelproducent ter wereld.

De situatie begon ongeveer 5-7 jaar geleden te veranderen. Er zijn verschillende grote projecten gestart die zich voornamelijk richten op de teelt van internationaal erkende rassen, waaronder Medjoul. Het plantmateriaal voor deze grootschalige dadelplantages wordt grotendeels geïmporteerd uit Saoedi-Arabië. Het proces van areaaluitbreiding versnelt elk jaar.

Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij enkele belangrijke teeltbedrijven, die lokale Egyptische dadelrassen willen behouden en promoten. Bovendien worden grote dadelprojecten in Egypte nu geconfronteerd met een onverwacht probleem: een ernstig tekort aan gespecialiseerde arbeidskrachten. Het is geen gemakkelijke sector en het werk vereist veel training en kennis, vooral het verzorgen van de nieuwe moderne rassen. Bovendien vereist de teelt van dadels voor de lokale markt een andere benadering dan teelt voor de export.

Er is een speciaal presidentieel initiatief dat de komende vijf jaar zou moeten resulteren in de aanleg van 12,5 miljoen dadelpalmen verspreid over 77.500 hectare. Experts uit de sector suggereerden dat deze prognose nog terughoudend is, aangezien er een groot enthousiasme is onder investeerders om de sector te ontwikkelen. Ze zullen echter ook moeten investeren in opleidingsprogramma's om jonge mensen bij de sector te betrekken, aangezien een tekort aan arbeidskrachten van invloed kan zijn op het rendement van de activiteit.

Aangezien het 4-8 jaar duurt voordat de dadelpalmen de eerste vruchten dragen en ongeveer 7 jaar voor de eerste commerciële oogst, betekent dit dat de eerste grootschalige projecten net vruchten beginnen af te werpen. Het heeft Egypte echter al snel vooruit geholpen op de ranglijst van dadelexporteurs. Op de langere termijn, wanneer aanzienlijke commerciële hoeveelheden worden geoogst, zou de export snel kunnen toenemen.

De vraag blijft of de wereldmarkt klaar is om deze extra hoeveelheden dadels te consumeren en of de Egyptische export op een zodanige manier wordt georganiseerd dat een grote prijsdaling wordt vermeden. Egypte exporteert al dadels in het laaggeprijsde segment. Maar als de markt wordt overspoeld met grote volumes, kan dit leiden tot prijsdalingen in alle marktsegmenten, wat een bedreiging vormt voor telers en exporteurs uit Israël, Saoedi-Arabië, de VAE, Tunesië, Algerije, Iran en de VS.

Bron: EastFruit

Publicatiedatum: