Circa 30% van de geoogste asperges wordt afgekeurd voor de verkoop. Van het afval dat ontstaat kan poeder voor soep worden gemaakt. Onderzoeker Eirini Pegiou van Wageningen University & Research ontwikkelde een methode om poeder van hoge kwaliteit te maken.
De gebruikelijke manier om poeder te maken is de asperge langdurig te drogen in een oven. Daarbij gaan veel vluchtige smaakstoffen verloren. Pegiou gebruikte een sproeidroogtechniek om dat te voorkomen. Ze heeft goede hoop dat het procedé toepassing gaat krijgen in de industrie.
Bij het sproeidrogen wordt eerst het sap met de smaakstoffen gescheiden van de aspergevezels. Het geconcentreerde sap, gemengd met maltodextrine, wordt vervolgens over hete lucht gesproeid. Tijdens het sproeien verdampt het water en blijft soeppoeder over. De toevoeging van maltodextrine zorgt voor een beschermend laagje rond de druppel, wat de smaakstoffen beschermt tegen de hitte. Het resultaat is een poeder waarin de smaakstoffen veel beter zijn behouden dan bij normaal drogen.
Bron: Resource WUR