Duits vollegrondsgroentenseizoen komt vertraagd op gang bij AGF-Online

"Duitse radijs wint de afgelopen jaren flink terrein"

Tholen - Net als elders in Europa komt ook de Duitse vollegrondsgroentenaanvoer maar traag op gang. "Het koude voorjaar laat zich gelden. De wind waait uit de verkeerde hoek, het is ongelofelijk, maar zelfs producten uit de kas, zoals postelein, hebben daar last van", vertelt Kees van der Meij van AGF-Online. "Maar het grootste probleem in Duitsland is misschien wel het personeelstekort. Naast Poolse en Bulgaarse medewerkers hadden we voorheen ook altijd Oekraïense medewerkers, maar die zijn allemaal aan het vechten."

Het bedrijf startte bijna twintig jaar terug al met de eerste bosuien en bospeen uit Duitsland en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als echte Duitsland-specialist. "Ik verzorg een stukje teeltbegeleiding. In het seizoen rijden we wekelijks met drie tot vijf auto's naar het Pfalz-gebied om groenten op te halen", vertelt de importeur. In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid met onder meer erwten, radijs, koolrabi, peterselie en bleekselderij.

"Met name de Duitse radijs wint flink terrein. Tien jaar terug was dit bij de Nederlandse groothandels nog absoluut geen item. Ik moet ook zeggen dat het aanbod er toen vaak erg grof en onregelmatig uitzag. Tegenwoordig stuurt men veel fijnere en gelijkmatigere radijs af en het is ongelofelijk welke aantallen er soms op een dag weggaan."

"Het aanbod doperwten is nog heel beperkt, bovendien zijn ze nog niet zo grof. Dat geldt ook voor de ijssla die eigenlijk te klein is voor het mooie. Met de bosuien hebben we, net als iedereen in de Pfalz, de afgelopen tijd de nodige kwaliteitsproblemen gehad, onder meer als gevolg van meeldauw. Aankomend weekend worden hopelijk de eerste zomeruien geoogst en dat zijn kwalitatief een stuk sterkere uien. Ook hebben we weer beschikking over lange en korte bleekselderij, hier is een goede vraag naar omdat het Spaanse seizoen bijna is afgelopen."

"Ook de verkoop van de Duitse bospeen verloopt erg goed. De kwaliteit is goed. Omdat de Spaanse bospeen behoorlijk duur is, zijn ook de eerste Duitse flink aan de prijs, maar dat zal de komende weken wel wat normaliseren. De smaak van de bospeen is werkelijk fenomenaal. Ik verklaar dat altijd door de rode, gravelachtige grond in het Pfalzgebied. Deze volle smaak vind je vooral terug in de asperges, radijs en bospeen."

AGF-Online voorziet met de Duitse groenten de binnenlandse groothandel. "Als ik ga leveren aan de kleinhandel zit ik mijn eigen klanten in de weg. Bovendien passen die aantallen ons niet zo, wij verkopen de handel het liefste met pallets tegelijk", vertelt de eigenaar die in 2010 een pionier was met de webwinkel AGF-Online. 

Voor meer informatie:
AGF-Online
Transportweg 8
2991 LV Barendrecht
prijslijsten@agf-online.nl 
www.agf-online.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.