Benny Cuypers, BelOrta:

"Vraag ebt traditiegetrouw in juni weg, maar prijzen asperges blijven op goed niveau"

Tholen - Menigeen kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Het moment dat deze seizoensgroenten voor het eerste gestoken kunnen worden, is altijd een hoogtepunt voor velen, maar 'het witte goud' is geen lang seizoen beschoren. Tegen juni beginnen de volumes langzaam af te nemen en ook dit jaar lijkt het seizoen zijn einde te naderen. "De grote producties zijn wel gepasseerd. Nog een drietal weken en dan lijkt het voorbij", vertelt Benny Cuypers van BelOrta.

"Over het algemeen waren de producties wat minder dan andere jaren. Het is vrij lang fris en donker gebleven. Bovendien zijn de laatste weken, toen het overdag beter werd, de nachten koud geweest. Het resultaat is dat we geen topproducties hebben gehad dit jaar. Aan de andere kant heeft het koudere weer ervoor gezorgd dat de kwaliteit dik in orde is. Ze hebben goed gestaag kunnen groeien; ook zijn er daardoor in verhouding minder blauwe asperges aangeleverd "

Toch spreekt het divisiehoofd verkoop van de coöperatie zeker niet van een slecht seizoen. "Ik denk dat we tevreden kunnen zijn over de prijsvorming over het hele seizoen. Door de beperkte volumes en de immer aanhoudende vraag bleef deze op een niveau waarmee iedereen tevreden kon zijn. Zeker nu de producties wat afnemende zijn, zien we dat de prijzen weer wat stijgende zijn."

Ook aan de afzetkant viel er dit seizoen dus niet veel te klagen. "Traditioneel verkopen de asperges zich op de binnenlandse markt vanzelf. Het is een seizoensgroente bij uitstek, waar iedereen met smart op zit te wachten. Dus zeker als de producties wat tegenvallen, vliegen ze over de toonbank. Bovendien is het goed in de kijker gezet met regelmatig promo's vanuit de retail."

"Maar ook qua export is het goed doorgelopen. Zowel richting Duitsland, Frankrijk als Zuid-Spanje hebben we mooi kunnen verkopen. Nu zal het allemaal langzaamaan wegebben. Het verleden leert ons dat zowel aanbod als vraag in juni wat minder zal worden, maar tot het einde van het seizoen zullen we wellicht mooie prijzen kunnen houden."

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be   
www.belorta.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.