AVA Magnum aardbei groeit perfect in Schotse klimaat

Het Schotse aardbeienseizoen kwam dit jaar later op gang, net als de hele Britse oogst. Dit kwam door het lage lichtniveau en het koudere weer, maar bij Angus Soft Fruit in Arbroath is de pluk nu in volle gang.

"We zijn op 6 mei begonnen met plukken", aldus Allen Innes, bedrijfsleider van de East Seaton en Rosemount farms begin juni. "We zitten deze en volgende week op de eerste piek en plukken ongeveer 20 ton per dag. Het voordeel van een langzamere start is dat het fruit hogere suikerniveaus heeft."


Allen Innes en Miryana McKay

In de aanloop naar de oogst was er bezorgdheid dat het Schotse en het Engelse seizoen zouden botsen, maar dat is niet het geval geweest.

Arbeidskrachten zijn een zorg voor telers in het hele VK, maar Allen zei dat ze het momenteel goed doen en dat de kwaliteit van de arbeidskrachten goed is, zelfs met een groter aantal nieuwkomers dan normaal. Angus Soft Fruits heeft de plukkers proactief voorgelicht, video's gemaakt en informatie gegeven over wat ze bij aankomst kunnen verwachten.


AVA Magnum® aardbeien

Naast aardbeien worden op East Seaton Farm ook frambozen, bramen en blauwe bessen geteeld, in 1200 tunnels.

Angus Soft Fruits heeft de IP-rechten op de AVA® zachtfruitrassen en bracht onlangs drie nieuwe rassen uit: AVA™ Alicia, AVA™ Catalina en AVA™ Sofia, die bestemd zijn voor teelt in het Middellandse Zeegebied.

AVA Magnum® aardbeien

"We hebben onze eigen teeltfaciliteit, Sandbrook Grounds in Evesham, waar we verschillende rassen kunnen testen om te zien hoe ze in verschillende klimaten zullen groeien", legt Jill Witheyman, hoofd marketing bij Angus, uit. "We kunnen zien hoe deze rassen zullen presteren in onze teeltgebieden in Schotland, Engeland, Spanje en Marokko. Dit helpt bij het samenvoegen van het seizoen voor een volledige bevoorrading."

"Een ras dat het bijzonder goed doet in Schotland is de AVA Magnum®. Die groeit perfect in het Schotse klimaat, vooral in het microklimaat aan de oostkust. De suikers ontwikkelen zich langzaam waardoor hij ongelooflijk zoet is, hij ziet er geweldig uit, hartvormig, dieprode kleuren en heeft een lange houdbaarheid."


Miryana McKay bij de proefframbozen

Als onderdeel van het streven naar innovatie zijn er op veel van de Angus Soft Fruits-bedrijven testlocaties. Op de East Seaton Farm worden proeven gedaan met drie nieuwe premium frambozenrassen die zijn gekweekt in het eigen veredelingsprogramma.

Er worden drie belangrijke rassen getest, maar de beste tot nu toe is AVA® Monet. "We doen al 6-7 jaar proeven", aldus Miryana McKay, agronoom bij Angus Growers. "Wij zijn een bedrijf dat eigendom is van de teler, dus onze rassen moeten zowel goed zijn voor onze telers als voor de consumenten. De AVA® Monet frambozenstok is compact en gemakkelijk te plukken, met grote vruchten (8g). Hij heeft een geweldige kleur en vorm en is erg zoet. Bovendien is hij 9 dagen houdbaar en perfect voor de premiummarkt."

Angus Soft Fruits heeft ook een programma om meer jongeren voor de sector te werven. Kinderen van een plaatselijke middelbare school bezoeken het bedrijf en leren over het hele proces van fruitteelt, van planten tot plukken en marketing. Ze leren ook over de verschillende teeltgebieden en hoe het aanbod door het jaar heen loopt.

"De kinderen brengen tijdens het seizoen een paar bezoeken aan het bedrijf, eerst om te leren over de teelt en de verpakkingsruimte te bezoeken, ze doen ook een smaaktest en scannen de QR-codes en geven hun mening over de smaak. Vervolgens maken ze een recept en moeten ze een marketingplan maken en dit voorleggen aan ons 'Dragon's Den'-panel. Op deze manier hopen we hen te laten zien dat er meer is dan alleen maar plukken en verpakken," aldus Jill.


Plaatselijke schoolschoolkinderen zien hoe aardbeien worden geplant.

Dit is gekoppeld aan een programma voor basisschoolleerlingen om vanalles te leren over de sector, waarbij de kinderen in hun klas hun eigen aardbeienplanten kweken. Ze krijgen ook de kans om onze bedrijven te bezoeken en te zien hoe fruit op commerciële schaal wordt geteeld. Angus Soft Fruits heeft ook nauw samengewerkt met "Developing the Young Workforce" en met diverse stageprogramma's.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.