Will Teeuwen, Teboza:

"Prijstechnisch heel goed aspergeseizoen, maar aanvoer zeer grillig"

Tholen - De laatste maand van het Hollandse aspergeseizoen is weer aangebroken. "We zijn niet ontevreden. Zeker prijstechnisch is het een goed seizoen geweest, zonder dalen", vertelt Will Teeuwen van Teboza. "Wel was het dit seizoen bijzonder lastig plannen als gevolg van het grillige verloop van het weer."

"Daar hebben we weliswaar geen invloed op, maar we hadden er wel dagelijks mee te maken. De weersverwachtingen die werden afgegeven voor de komende twee, drie dagen tot een week, veranderden vaak weer snel, zodat je soms binnen 24 uur een heel ander scenario kreeg. Dat maakte het enorm lastig om afspraken met marktpartijen te maken over de volumes. De prijzen zijn wel goed gebleven. Die liggen nu nog op een niveau rond de 6 euro voor de dubbel-A asperges, dus dat is voor deze periode prima."

"Voor de consumptie was het weer zeker niet slecht. Zeker in de witte asperges hoeven we geen temperaturen van 25 graden en daarboven te hebben. Aan de consumptie heeft het dan ook zeker niet gelegen. Alleen bleven de volumes om flinke acties te voeren achter. We verwachten dat de volumes 20-25% achterblijven bij onze productieplanning, dus dat is substantieel. Overigens hoeft dat voor het eindresultaat niet slechter te zijn. Wel zie je dat met deze lagere producties de kostprijs een stuk hoger wordt. Als er meer volume door de tent gaat, kun je de kostprijs nu eenmaal lager houden."

"In eerste instantie hadden we gedacht dat er in juni een inhaalslag gemaakt zou worden, maar die gaat er ook niet meer komen. Het is nu overdag weliswaar 24-25 graden in Limburg, maar de nachttemperaturen zijn nog altijd laag. Gelukkig is de vraag continu goed geweest, daar heeft de gezamenlijke promotiecampagne van de sector zeker aan bijgedragen."

"De komende jaren hoeven we geen stijgende producties te verwachten in Noord-Europa. Het areaal is dalend, maar de aspergeteelt heeft ook geleden onder de droge zomers. Eén droge zomer kan de asperge wel hebben, maar meerdere achter elkaar zie je zeker in de producties terug", aldus Will.

Dit jaar experimenteerde Teboza met de oogstrobot van AVL Motion. "We moeten de balans nog opmaken, maar we hebben hiermee wel meer stappen gezet dan de afgelopen jaren. Na het seizoen volgt de eindevaluatie en dan maken we ook de keuzes waar we de komende jaren op gaan inzetten", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
w.teeuwen@teboza.nl 
www.teboza.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.