Nationale Aardappelrooidag in teken van eten om de hoek

Aardappeltelers door het hele land stellen hun akkers open voor jong en oud

Op zaterdag 2 september vindt de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Telers stellen hierbij hun akkers open voor jong en oud om aardappels te komen rooien. Vanwege het grote succes verdubbelt het aantal deelnemende telers ten opzichte van vorig jaar: tien bedrijven in zeven provincies organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces en om een tasje aardappels zelf te rooien voor thuis. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. 

Thema: eten om de hoek
58% van de Nederlanders let slechts soms of nooit op waar groente of fruit geteeld of geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt, blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Dit jaar is het thema daarom “eten om de hoek”. Veel mensen rijden dagelijks onwetend wat er groeit en bloeit langs de aardappelakkers. Het is tijd om te leren wat zich daar allemaal afspeelt. Dit terwijl in Nederland vorig jaar 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen van het land is gekomen (bron: CBS). 

Aandacht voor voedselverspilling en milieu
Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is: aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu. 

Speurtocht naar de grootste aardappel van het jaar
Naast de ‘Tour de boer’, waarbij men de akker op gaat met de boer, worden er op de boerderijen ook andere aardappel-activiteiten georganiseerd, zoals aardappels stempelen of zaklopen. Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers ruim 3000 kilo aardappels gerooid en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie van de Nationale Aardappelrooidag wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.

Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. Let op: de exacte tijden en activiteiten verschillen per boerderij. Toegang en aardappels rooien zijn gratis en er zijn boerderijen in Nieuw-Vennep (NH), Zwartewaal (ZH), Kuitaart (ZH), Wintelre (NB), Zevenbergschen Hoek (NB), Zeewolde (FL), Emmeloord (FL), Spijk (GR), Giethoorn (OV) en Montfort (LI). 

Bron: Power to the Pieper


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.