Minister niet bereid om stikstofgebruiksnorm aan te passen

Uit de beantwoording van Kamervragen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat de minister niet bereid is om de stikstofgebruiksnorm aan te passen voor telers van consumptieaardappelen. Dat betekent dat telers van consumptieaardappelen op zand- en lössgronden voor 1 oktober de oogst moeten inschuren.

Het ministerie stelt dat deze maatregelen nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren in die gebieden. Op de vraag of er uitzonderingen kunnen worden gemaakt op de oogstdeadline en/of stikstofkorting, zegt verantwoordelijk minister Adema dat hij gebonden is aan de uitvoering van de 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en dat de meettechnieken op dit moment nog niet voldoende ontwikkeld zijn om betrouwbare resultaten op bedrijfsniveau te kunnen garanderen.

Ook deelname aan een duurzaamheidsprogramma biedt volgens de minister geen uitzondering op de maatregelen. Hij gaf aan dat de waterkwaliteit in Nederland op orde is en de meettechnieken betrouwbaar en handhaafbaar zijn op bedrijfsniveau, er zal ruimte zijn voor het ontwikkelen van alternatieven.

Uit de antwoorden van de minister bleek dat de keuze om consumptieaardappelen niet op de lijst met winterteelten te zetten, gebaseerd is op een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Volgens de CDM nemen consumptieaardappelen niet meer stikstof op dan een gelijkmatig ingezaaide vanggewas en worden ze niet alleen op 1 november geoogst.

Bron: Beantwoording Kamervragen 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.