Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gautier Semences:

"Smaakvollere en resistentere meloenrassen"

Het Franse Gautier Semences biedt een compleet assortiment aan meloenrassen aan, met name aangepast aan de drie belangrijkste teeltgebieden in het zuidwesten, middenwesten en zuidoosten van Frankrijk. Alle drie deze rassen voldoen aan meerdere criteria op het gebied van resistentie en productiviteit. "We wilden ervoor zorgen dat al onze rassen resistent zijn tegen de belangrijkste plagen en ziekten, zodat de telers het hele seizoen rustig door kunnen gaan met telen. Omdat rentabiliteit bij de telers centraal staat, hebben onze meloenen bovendien een groot opbrengstpotentieel", vertelt productmanager bij Gautier Semences David Madiot.

Ocito, het nieuwste ras voor vroege aanplant onder tunnels
Het onlangs op de markt gebrachte ras Ocito is speciaal ontwikkeld voor vroege aanplant onder tunnels. "Ocito is een ras dat in vroege omstandigheden (onstabiel weer in april of mei) mooie lang houdbare meloenen van maat 12 kan produceren die resistent zijn tegen bladluis. Ocito is daarnaast een ras met een zeer grote vroege opbrengst, waardoor het aantal oogstmomenten kan worden beperkt en we meteen al vanaf het begin van het seizoen mooie partijen op de markt kunnen brengen."

Ocito en Jubilo, twee rassen met een grote, verhandelbare opbrengst
In tegenstelling tot het ras Ocito is het ras Jubilo speciaal ontwikkeld voor late aanplant in de vollegrond. "Beide rassen wisten in 2022 een grote, verhandelbare opbrengst te genereren. Het ras Faraon, bedoeld voor aanplant onder tunnels, gemiddeld bestand tegen Fusarium en het ras Jenga, bedoeld voor aanplant in de vollegrond en tijdens het seizoen zijn er ook nog. En voor wie op zoek is naar originaliteit hebben we een aantal 'ongewone' meloenrassen."

Jenga
Om aantrekkelijke producten in de schappen te kunnen garanderen, besteedt Gautier Semences bijzonder veel aandacht aan de smaak en het uiterlijk van de verschillende meloenrassen. "Ons eigen proefpanel volgt het ontwikkelingsproces van elk ras op de voet, want alleen zo weten we zeker dat onze meloenen bij consumenten (ook) een succes worden. Het ras Jenga, qua smaak veel weg hebbend van het ras Charentais, is bijvoorbeeld heel populair. Ons assortiment bestaat echter ook uit volledig nieuwe, zeer sterk geurende rassen met een origineel en verrassend uiterlijk, met dit seizoen 3 proefnummers: GSD2056*, GSD2055* en GSD1813*."

Hoewel meloenen warmte nodig hebben tijdens het teeltproces, heeft de droogte voor de teelt grote gevolgen, vooral in gebieden waar water schaars is of waar beperkingen gelden voor het gebruik ervan. "Overmatige hitte heeft de neiging de planten snel te verzwakken en vermindert de levensduur van de meloenen op het open veld, waardoor de meloenen aan de planten minder lang houdbaar blijven. Ons ras Jenga, dat inmiddels 10 jaar op de markt wordt gebracht, is een goed voorbeeld van een ras dat geschikt is voor deze omstandigheden. Het ras, dat voornamelijk in het zuidoosten van Frankrijk wordt geteeld voor het vollegrondseizoen (oogst vanaf juli), heeft namelijk een krachtig wortelstelsel dat maakt dat het het heel goed doet onder extreem warme omstandigheden (zoals blijkt uit de zeer goede resultaten in 2022). In hete zomeromstandigheden weerstaat de krachtige plant de vruchtzetting zeer goed en biedt deze voor de meloenen mooie veldprestaties."

Actief op de biologische markt
Voor de meloenen die op de biologische markt worden gebracht, worden zes van de door Gautier Semences aangeboden meloenrassen geteeld op basis van door Ecocert gecertificeerde biologische zaden. "We wilden een zo breed mogelijk meloenassortiment hebben die alle niches zou kunnen dekken."

Voor meer informatie:
David Madiot
Gautier Semences
Tel.: +33 (0)6 59 49 64 82
david.madiot@gautiersemences.com  

Publicatiedatum: