Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vraag kon het toenemende aardbeienaanbod niet bijhouden"

In Duitsland domineerden lokale aardbeien het beeld. Het Nederlandse aanbod volgde qua omvang. Partijen uit Griekenland, Polen, België, Italië en Spanje kwamen slechts sporadisch binnen en hadden enkel een aanvullend karakter. Volgens het BLE nam het aanbod uit eigen land en nu ook uit de vollegrond duidelijk toe. De vraag kon niet altijd worden bijgehouden. De handelaren verhoogden bij verschillende gelegenheden aan het begin van de week hun afroep, maar werden dan vaak gedwongen hun eerdere afroep in te trekken als ze grotere overschotten wilden voorkomen. Maar zelfs met de toegekende concessies konden voorraden niet altijd worden vermeden.



In Hamburg kwamen leveringen binnen uit het westen en zuiden van Duitsland, waarvan sommige al op de markt waren gekomen met problemen als gevolg van slechte regionale weersomstandigheden tijdens de groei. Dit belemmerde de handel. Keulen meldde aan het begin van de week lichte prijsstijgingen, maar deze konden niet worden gehandhaafd vanwege de grotere leveringen.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Duitse partijen uit CA opslag bleven domineren, met daarachter Italiaanse partijen. Leveringen uit Frankrijk en Nederland hadden nog enkele marktaandelen. De beschikbaarheid van Europese partijen daalde langzaam in lijn met het seizoen. Toch kon over het algemeen zonder moeite aan de vraag worden voldaan.

Peren
Het aanbod uit Zuid-Afrika was groter dan dat uit Chili en Argentinië. De import uit het zuidelijk halfrond had dus de touwtjes stevig in handen. Deze waren meestal overtuigend qua kwaliteit. Al met al was de handel vrij rustig.

Druiven
De import uit Chili was toonaangevend, met name Thompson Seedless en Crimson Seedless. Deze waren in sommige gevallen iets duurder. Zuid-Afrikaanse partijen waren beperkt aanwezig. Het belang van Italiaans fruit daarentegen nam duidelijk toe.

Perziken en nectarines
Spaanse producten vormden de basis van het assortiment, slechts geflankeerd door kleine Italiaanse partijen. Er waren voornamelijk geelvlezige vruchten verkrijgbaar, witvlezige waren eerder een uitzondering. Het fruit was soms aan de kleine kant en op sommige plaatsen liet de smaak te wensen over.

Abrikozen
Spaanse vruchten domineerden, aangevuld door Italiaanse. Turkse en Franse producten hadden slechts een aanvullend karakter, waarbij de laatste dit seizoen voor het eerst hun intrede deden en vriendelijk werden ontvangen. Over het algemeen was de beschikbaarheid toegenomen.

Citroenen
De Spaanse Verna overheerste en werd meestal vergezeld door de Zuid-Afrikaanse Eureka. Italiaanse, Turkse en Griekse leveringen waren sporadisch. De aanvoer nam toe en was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Bananen
Vraag en aanbod hielden elkaar over het algemeen voldoende in evenwicht, zodat de prijzen niet veel veranderden. Alleen in München stegen de prijzen licht voor het hele assortiment; dit werd veroorzaakt door een iets te krappe aanvoer.

Bloemkool
Dankzij de toegenomen leveringen had het Duitse aanbod de Franse producten uit de top verdrongen. Deze werden minder relevant en waren in sommige gevallen ook niet meer in optimale conditie. Belgische en Nederlandse aanvoer vulde dit aan.

Sla
In het geval van sla waren alleen Duitse en Belgische partijen beschikbaar. Bonte sla kwam ook uit Duitsland en België. Ondanks een mooie vraag gingen de prijzen eerder naar beneden dan naar boven als gevolg van een groter aanbod.

Komkommer
Belgische, Nederlandse en Duitse komkommers domineerden de markt. Hoewel de beschikbaarheid beperkt was, vertoonden de prijzen toch vaak een neerwaartse trend omdat de belangstelling wat zwak was.

Tomaten
Nederlandse en Belgische aanvoer domineerde. Het aanbod werd vooral aangevuld met leveringen uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Turkije. Het aanbod nam toe en overtrof plaatselijk de vraag. Dit leidde onvermijdelijk tot dalende prijzen.

Paprika
Nederland en België leverden zowel rood als geel en groen aanbod, terwijl van de Turkse producten alleen groen en rood te vinden waren. Product uit Duitsland speelde slechts een ondergeschikte rol. Over het algemeen moesten de handelaren hun eerdere prijzen vaak aanpassen.

Asperge
Duitse aanvoer overheerste voor zowel paarse als witte en ook groene asperges. De beschikbaarheid nam enorm toe en was groter dan de opslagmogelijkheid. De vraag was eerder zwak, vooral aan het begin van de week. De prijzen gingen in verschillende gevallen omlaag.

Bron: BLE

Publicatiedatum: