Einde van een goed seizoen voor Egyptische peen

Het wortelseizoen is goed geweest in Egypte. De oogst is ondertussen voorbij, maar er wordt nog volop product geëxporteerd. Ondanks enkele fytosanitaire uitdagingen waren de opbrengst en de kwaliteit goed, vertelt Ahmad Mokhtar Abu Zaid van het teeltbedrijf Agris.

"De oogst eindigt in mei, maar de exportprogramma's lopen over het algemeen door tot augustus of totdat de voorraden op zijn. Het seizoen wordt gekenmerkt door een vraag die groter is dan het aanbod."

Telers maken zich nu al op voor het volgende seizoen, dat binnenkort weer van start gaat. "In Egypte oogsten we drie keer per seizoen wortelen. De eerste periode loopt van augustus tot half september, waarin we zogenaamde Koreaanse en Japanse rassen telen, bedoeld voor verse consumptie."

"De tweede oogst gaat begin oktober van start met hybride rassen, ook voor verse consumptie. De derde en laatste oogst, die net is geëindigd begin mei, betreft de zogenaamde Franse rassen, die bestemd zijn voor opslag en verwerking", voegt Ahmad eraan toe.

Het seizoen werd volgens Ahmad gekenmerkt door aanzienlijke uitdagingen. "Vanaf het begin van het seizoen werden we geconfronteerd met een stijging van de kosten voor grondstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. En die hadden we dit seizoen hard nodig vanwege verschillende ziekten en plagen die de peensector in Egypte teisterden."

"Desondanks hebben we dit seizoen grotere hoeveelheden geoogst dan vorig jaar, dankzij de gestaag toenemende vraag. We hadden wortelen van goede kwaliteit qua smaak, esthetiek en maatvoering", vervolgt Ahmad.

De teler verwacht ook volgend seizoen een aanhoudende vraag. "De marktsituatie is gunstig voor worteltelers in Egypte en we verwachten dat de vraag zal aanhouden, aangezien handelaren de Egyptische wortelen beginnen te ontdekken op de markt."

Voor meer informatie:
Ahmed Mokhtar Abozied
Agris
Tel: +20 102 129 5808 (Egypte)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.