Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omzet van 253 miljoen over 2022, bijna 1 miljoen uitgekeerd aan leden

Grootschalige nieuwbouw FruitMasters met hoogbouwmagazijn van 23 meter

Fruittelerscoöperatie FruitMasters heeft in het boekjaar 2022 een positief resultaat behaald. Dat werd bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden op dinsdagavond 30 mei in Geldermalsen. Ondanks de turbulente markt is een omzet behaald van € 253 miljoen. Over het jaar 2022 is bijna € 1 miljoen aan de leden uitgekeerd.

Na de coronajaren was 2022 wederom een uitdagend jaar voor de gehele sector. De oorlog in Oekraïne vertaalde zich door in verschillende onvoorziene effecten. Afzetmarkten sluiten en distributieketens raken verstoord met als gevolg verhoging van allerlei kosten. De uitzonderlijk hoge energiekosten en andere prijsstijgingen zorgen voor een ongekend hoge inflatie met gevolgen voor de koopkracht in heel Europa. Dit alles beïnvloedt de kostprijs, maar ook het gedrag van de consument. Daarnaast was ook het klimaat bijzonder grillig te noemen met zijn effect op de productie en kwaliteit van het fruit. Ondanks deze uitdagingen, kijkt de coöperatie vooruit en presenteerde het in 2022 haar plannen om grootschalig te investeren in de centrale dienstverlening ten behoeve van de continuïteit voor haar leden en klanten.

Markt in beeld
Een perfect storm aan factoren zorgde voor een turbulente appelmarkt. De druk in de markt was groot vanwege het sluiten van afzetmarkten, het overlappende importseizoen en het grote volume appels in Europa. Daarnaast kampte de markt ook met kwaliteitsuitdagingen in de bewaring door de hete zomer van 2022 en zijn er regionaal ook nog flink wat hagelpartijen die de middenprijs drukken. Voor de clubrassen ziet de coöperatie groei in verschillende exportmarkten.

De perenmarkt laat een positief beeld zien met oplopende prijzen naar het einde van 2022 mede door een iets verminderd aanbod van peren in Europa. Het seizoen voor het zacht-, steen- en houtig kleinfruit was wederom grillig te noemen. Het afgelopen jaar hadden de weersinvloeden een grote invloed op de continuïteit en de oogstvolumes. Kersen waren na de dip in 2021 hierop een uitzondering. De zomer verliep voor het zacht- en houtig kleinfruit goed met veel kilo’s en goede prijzen. Maar de teelt ging gebukt onder gigantische kostprijsstijgingen, voornamelijk door de hoge energiekosten.

Gezonde groei
Ondanks de uitdagingen in de markt, focust de coöperatie zich op gezonde groei van haar activiteiten en bouwt het aan een toekomstbestendige organisatie. Met als doel continuïteit en verbetering van het rendement van de leden voor een gezonde bedrijfsvoering. Gezonde groei betekent geen investeringen in méér, maar investeringen in beter. Dit door een future proof organisatie te realiseren die efficiëntie en besparingen in de keten oplevert en door de commerciële activiteiten op verantwoorde wijze verder te laten groeien. Met lekker en gezond fruit duurzaam geteeld in Nederland, dat bijdraagt aan gezondheid en welzijn. Want lokaal en de relevantie van de eigen teelt staan weer hoog op de agenda van de politiek en het boodschappenlijstje.

Investeren in het centrale servicecenter voor telers
Eén van de strategische prioriteiten binnen het Gezonde Groei programma is het ambitieuze Masterplan. Automatisering, robotisering en het centraliseren van operationele activiteiten binnen één gesloten koudeketen staan centraal in deze grootschalige nieuwbouw op het FruitMasters terrein in Geldermalsen. Zo wordt een hoogbouwmagazijn van 23 meter hoog gerealiseerd voor een geautomatiseerde opslag van voorraadbakken en wordt het zachtfruitpakstation uitgebreid op een extra verdieping. Beide pakstations worden voorzien van hightech transport- en automatiseringsoplossingen.

"Daarnaast zal het gebouw voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen die verdere kostenbesparingen zullen opleveren. Hiermee blijft de coöperatie toegevoegde waarde realiseren voor haar leden en worden afzetmogelijkheden vergroot. De bouw is begin 2023 gestart en zal naar verwachting eind 2024 worden opgeleverd. De reguliere bedrijfsprocessen zullen ten tijde van de nieuwbouw niet of nauwelijks worden gehinderd."

Het Masterplan wordt deels gefinancierd via Sectorale Interventie Groenten en Fruit (SIG&F) de opvolger van de GMO-regeling. Vanwege de aanpassingen in deze Europese subsidieregeling per 1 januari 2023, heeft FruitMasters weer een erkenning als producentenorganisatie aangevraagd en verkregen. Eind februari 2023 is het ingediende Operationeel Plan 2023-2029, waar het Masterplan deel van uitmaakt, goedgekeurd.

Efficiency en nieuwe markten
Naast de voorbereidingen voor het Masterplan stond 2022 in het teken van verdere verbeterslagen in de keten en het ontwikkelen van nieuwe markten. Er zijn diverse investeringen gedaan om de capaciteit en productiviteit te verhogen om zo kostenvoordelen te behalen. Zo is het aantal verpakkingslijnen voor appels uitgebreid en zijn verpakrobots voor zachtfruit geïnstalleerd. Daarnaast is het aantal zonnepanelen fors uitgebreid en daarmee de energieopwekking verdubbeld. Dit draagt bij aan de ambitie van FruitMasters om zelfvoorzienend te worden in haar totale energiebehoefte. Met het nieuwe platform BioMasters worden stappen gezet om ook de biologische markt verder te ontwikkelen.

Op 23 december 2022 vond de laatste klokverkoop via de veiling plaats. De daghandel vindt vanaf nu plaats in de nieuwe groothandelslocatie in Geldermalsen waar kopers het dagverse product kunnen inzien en profiteren van een nog snellere verlading, meerdere openingsdagen en een groter aanbod aan fruit. Het jaar werd positief afgesloten met de waardering als beste Private Label leverancier van Nederland door de winst van de Industributie trofee.

Voor meer informatie:
FruitMasters
Deilseweg 7
4191 NX Geldermalsen
+31 (0)345 578 800
info@fruitmasters.com   
www.fruitmasters.com    

Publicatiedatum: