Nieuw verslag faillissement Future Crops bevestigt slechts wat al te zien was

Er is geen doorstart gekomen voor Future Crops. De vertical farm uit Poeldijk ging in januari failliet. Daarna bleef het stil, al werd een doorstart wel onderzocht. Die kwam er uiteindelijk niet, zo kon geconcludeerd worden uit de online veiling van apparatuur in april. Onder meer teelsystemen, een zaailijn en groeisystemen gingen onder de hamer. Een tweede faillissementsverslag is een bevestiging van hetgeen gaandeweg duidelijk werd. 

Over de oorzaak van het faillissement laat de curator zich in het tweede verslag dat op 26 mei is verschenen nog altijd niet uit. Wel is in het bericht over de online veiling geschreven dat 'de sterk gestegen energiekosten het voor vertical farms moeilijk maken om in de Europese Unie en de Verenigde Staten de concurrentie aan te gaan met reguliere teeltbedrijven.' In datzelfde bericht staat ook: 'Het is onbekend of de hoge energiekosten of de hoogte van de investering ten grondslag liggen aan het faillissement van Future Crops.' Dat is nog altijd zo.

Inmiddels hebben zich 31 concurrente crediteuren gemeld, goed voor een bedrag van ruim 148 duizend euro. De belastingdienst vraagt nog om 70.000 euro.

De curator zette eerst in op 'een integrale (activa)transactie'. Dat is een vorm van overname, waarbij alle bezittingen van de onderneming selectief en individueel overgenomen en niet – in tegenstelling tot bij een aandelentransactie – in één keer.

Toen dat niet mogelijk bleek (een reden staat er niet in het verslag) volgde de online veiling. Daags na het faillissement is het deel van de voorraad dat geschikt was voor consumptie uitgeleverd. De rest van het beoogde eindproduct is vernietigd. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.