Pol Dendauw, Calsa:

"De laatste frigoprei van het seizoen is voornamelijk geschikt voor verwerkers"

Tholen - Het Belgische preiseizoen begint nu toch echt zijn einde te bereiken. Het seizoen werd, in tegenstelling tot vorig jaar, getekend door mooie prijzen voor zowel handel als teler en in de laatste weken ziet Pol Dendauw van Calsa hier geen verandering in. "Er is enkel nog wat frigoprei voor een weekje of 2 en dan is het wel afgelopen. Deze gaan nog altijd voor rond de €1,20 op de klok, wat voor producenten hele mooie prijzen zijn."

"Echter moet je voor oudere frigoprei de gepaste klanten vinden", gaat Pol verder. "De kwaliteit is namelijk goed zo lang de prei netjes op 1 of 2 graden blijft. Zodra hij langer in bijvoorbeeld de winkelrekken ligt, wordt hij heel snel geel. In de maand mei verkopen we nog wel voor de versmarkt, maar zodra juni bereikt is, wordt dat kwalitatief heel moeilijk. Daardoor gaat er enkel nog wat naar de versmarkt als klanten hem rap kunnen verkopen. De meerderheid is voor verwerkers, als snijderijen."

Er is wel al wat nieuwe Belgische prei op de markt, zo stelt Pol. "Die hoeveelheden zijn alleen dusdanig laag dat het voor ons niet interessant is. Wij zijn enkel exporteur en hebben geen binnenlandse klanten, waardoor de nieuwe prei te duur is om te concurreren op de exportmarkt. Onze klanten zitten voornamelijk in Frankrijk en Spanje, maar daar hebben ze vroeger nieuwe prei dan bij ons. Uit het zuiden van Spanje, zoals Cadiz, komt nu massa's nieuwe prei. Dan moeten we niet gaan proberen om Belgische prei die kant op te voeren."

"Het zal nu langzaamaan stilvallen tot de nieuwe oogst halverwege juli weer zal arriveren. De export komt vervolgens na 15 augustus pas weer goed op gang."

Tot die tijd is de Belgische exporteur dan weer druk met onder andere kasgroenten. "Kasgroenten en hardfruit verkopen we nu toch wel het meest. Hardfruit loopt natuurlijk ook wel een beetje op zijn einde, maar de vraag is er nog altijd. Paprika's, aubergines en tomaten zullen we nog wel een tijdje kunnen exporteren en Belgisch product ligt hierbij goed in de markt, merken we."

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa 
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie, België
+32(0) 51 74 73 74
pol@calsa.be   
www.calsa.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.