Na 20 jaar heropent EU markt voor Argentijns biologisch citrus

Het Argentijnse ministerie van Landbouw van Argentinië meldt dat de Europese Unie na 20 jaar haar markt weer heeft geopend voor biologisch citrus, mede dankzij de inspanningen van de Nationale Agrarische Gezondheidsdienst (Senasa).

Het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie (DG AGRI) heeft Senasa laten weten het voorstel om natriumbicarbonaat te gebruiken als naoogstbehandeling voor de export van biologisch citrus naar de EU te aanvaarden. Dit product was eerder ook goedgekeurd door het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie (DG SANTE) als desinfectiemiddel tegen citruskanker, veroorzaakt door de bacterie Xanthomonas citri subsp. citri.

Met deze maatregel is de export van dit fruit nu toegestaan, wat tot op heden niet kon, omdat Argentinië geen naoogstbehandeling had die door DG AGRI werd geaccepteerd.

De toestemming van de EU om de import van biologisch citrus na twee decennia weer op te starten is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van de Argentijnse nationale directoraten Plantenbescherming (DNPV) en Voedselveiligheid en Kwaliteit (DNICA) en van de Algemene Coördinator voor Internationale Betrekkingen van Senasa, in het kader van de huidige gelijkwaardigheidsovereenkomsten met de EU.

De maatregel van de Europese overheid heeft een positief effect op de teelt van biologisch citrus in Argentinië, die vandaag een areaal van 3.342 hectare telt en de ontwikkeling van regionale economieën bevordert.

Tussen 2001 en 2003 heeft Senasa voor 2.500 ton bio-citrus voor verzending naar de EU gecertificeerd, voornamelijk sinaasappelen en citroenen.

Bron: argentina.gob.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.