Regen grote spelbreker kersenoogst in Spaanse Jertevallei

De overvloedige regenval in de Spaanse regio Extremadura laat zijn sporen na in de kersenboomgaarden in Hurdes, Vera en de vallei van de Jerte, waar het seizoen momenteel volop bezig is. Ongeveer 70% van de kersen die nog geoogst moeten worden in de komende weken heeft last van het te natte weer. De hoop is nu volledig gevestigd op het latere Picota ras.

"Het seizoen was begin mei erg goed van start gegaan, met hogere opbrengsten in vergelijking met vorig jaar, goede fruitkwaliteit en hoge prijzen tot nu toe. Maar de aanhoudende regen heeft het grootste deel van de kersen bedorven die deze en de komende weken nog geplukt moesten worden", zegt Miguel Ángel Gómez, directeur van Afruex, de vereniging van Fruittelers van Extremadura.

La Unión Extremadura laat weten dat ongeveer 25.000 van de 35.000 ton kersen van dit seizoen aangetast zijn door de regen. De streek is een belangrijke speler binnen de Spaanse kersensector, waardoor de gevolgen van deze tegenslag voelbaar zullen zijn op de markten.

"Naast andere kwaliteitsproblemen barst het fruit gewoon. Een groot deel van de oogst, zo rond de 70%, moet weggegooid worden. Het is een ramp, want er moesten nog veel kersen worden geplukt", vertelt Miguel Ángel Gómez. "Hopelijk heeft het latere Picota ras veel minder te lijden onder de natte omstandigheden", voegt hij eraan toe.

Bij de nectarines, perziken, paraguayo’s en pruimen is er op dit moment geen noemenswaardige schade gemeld als gevolg van de regen. "De oogst van steenfruit loopt wel vertraging op en we blijven alert voor mogelijke hagelbuien de komende dagen. De oogst van enkele extra vroege pruimenrassen is al begonnen, maar de grote volumes komen er pas half juni aan. Voorlopig worden er goede volumes en over het algemeen grote kalibers verwacht, met een goede kwaliteit", besluit de algemeen directeur van Afruex.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.