Grote vraag naar eerste Spaanse blauwe vijgen

De blauwe vijgenoogst is deze week begonnen in Elche, in de Spaanse provincie Alicante. De aanhoudende regen heeft de oogst vertraagd, maar heeft geen invloed op de kwaliteit van het fruit. De regen heeft de maatvoering zelfs wat opgedreven, al geldt dat niet voor de vroegste blauwe vijgen. Die blijven behoorlijk klein als gevolg van de droogte.

"Op dit moment oogsten we minder kilo's vijgen dan vorig jaar in dezelfde week", zegt Susi Bonet, verkoopmanager van de coöperatie Cambayas.

"Eind deze week hopen we iets grotere volumes te kunnen oogsten om aan de supermarktketens te leveren. In deze eerste dagen hebben we het product vooral op de groothandelsmarkten afgezet. Volgende week zullen we zeker al aanzienlijke volumes hebben", voegt ze toe.

Cambayas raamt de oogst voor dit jaar tussen de 300.000 en 350.000 kilo, een hoeveelheid vergelijkbaar met die van 2022.

"De vraag is groter en de prijzen zijn beter dan begin vorig seizoen, maar we mogen niet vergeten dat de teeltkosten ook zijn gestegen. Met deze prijsniveaus zullen de telers evenwel in staat zijn om winstmarges te halen", zegt Susi Bonet.

Volgens de verkoopverantwoordelijke van deze coöperatie is het blauwe vijgenseizoen kort. Het duurt maar 3 weken. Op dit moment is er ook geen concurrentie van andere teeltgebieden in Spanje. "De vraag naar dit product neemt elk jaar toe", zegt ze. Het vijgenseizoen begint in juli, met grotere volumes en concurrentie van andere teeltgebieden.

De blauwe vijgen van Camabayas zijn vooral bestemd voor de Spaanse markt, hoewel de coöperatie dit jaar van plan is om zo'n 20% van hun opbrengst naar Frankrijk en Nederland te exporteren.

Voor meer informatie:
Susi Bonet
Cambayas Coop.V
Tel: +34 966637588 (Spanje)
susi@cambayas.com
www.cambayas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.