Marquis Macadamias (Zuid-Afrika)

"Lagere prijzen verhogen lokale vraag naar macadamianoten”

De Zuid-Afrikaanse macadamia-oogst begint rond februari en duurt tot september. Het land heeft 72.652 hectare in productie.

Het weer is grotendeels gunstig geweest en Zuid-Afrika heeft opnieuw voor een recordoogst gezorgd. De opbrengst wordt dit jaar op 81.556 ton geraamd, wat opmerkelijk meer is dan de 68.840 ton van 2022.

"De groei is te danken aan het feit dat er veel bomen in productie zijn gekomen. De kwaliteit is over het algemeen gemiddeld, met enkele gevallen van insectenschade. Maar over het algemeen ziet het gewas er goed uit", aldus Roelof van Rooyen, directeur van Marquis Macadamias.

De Zuid-Afrikaanse macadamianoten worden meestal handmatig geoogst. Rijpe noten vallen op de grond en worden vervolgens met de hand of machinaal verzameld. Bepaalde rassen vereisen besproeiing met Ethepon om de noten van de takken te doen loskomen en op de grond te laten vallen.

Marquis Macadamias verkoopt gedopte noten en noten in de dop aan klanten die er vervolgens waarde aan toevoegen. Marquis Macadamias heeft ook faciliteiten in Australië die noten roosteren en coaten voor verkoop onder het merk Marquis, maar ook voor levering aan externe klanten. De belangrijkste exportmarkten zijn de EU, het VK, de VS en China.

"De vraag is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren als gevolg van de wereldwijde economische crisis en de coronakater. Macadamianoten zijn een luxeproduct en hebben helaas te lijden onder de verminderde wereldwijde koopkracht. Tegelijkertijd neemt de wereldwijde teelt toe, wat ongunstig is voor de macadamiatelers gezien de huidige vraag", zegt Roelof. 
 
"Met het grotere aanbod zal de macadamiasector nu wel de activiteiten kunnen uitbreiden in de voedselingrediëntensector, aangezien de lagere prijs van de noten het aantrekkelijker maakt om ze toe te voegen aan notenrepen, zoetwaren en granen. De prijzen zijn wereldwijd tot op het laagste niveau van de voorbije tien jaar gezakt, maar zijn nu wel gestabiliseerd. De vraag naar zowel de gedopte noten als noten in de dop trekt aan, maar het zal nog even duren voordat de markt zich volledig herstelt. De veranderende marktomstandigheden vragen om nieuwe marketingstrategieën en innovatie. Hierin spelen de ervaring en expertise van Marquis Marketing, de marketingtak van Marquis Macadamias, een cruciale rol. In deze markt is het nodig om de juiste partnerschappen en relaties op te bouwen die stabiliteit en duurzaamheid voor alle spelers garanderen. Zowel telers als verwerkers hebben in de afgelopen jaren aanzienlijke investeringen gedaan en het is van cruciaal belang dat de sector goede inkomsten voor telers blijft garanderen en tegelijkertijd de marktvraag stimuleert."

Slechts 2% van de macadamianoten die in Zuid-Afrika wordt geteeld, wordt verkocht en geconsumeerd in het land. De exportmarkt heeft altijd betere prijzen betaald en vanwege de relatief beperkte welvarende bevolking in Zuid-Afrika is de vraag er altijd laag gebleven.

"Maar door de huidige lagere prijzen trekt de vraag naar macadamianoten lokaal weer aan. De toegenomen marketinginspanningen beginnen ook hun vruchten af te werpen naarmate meer mensen zich bewust worden van het voordeel van de consumptie van macadamianoten. Gezondheidsonderzoek dat de voordelen van macadamianoten aantoont, zal de komende jaren de vraag stimuleren, net als de trend van plantaardige eiwitten."

Voor meer informatie:
Lindi Bothma
Marquis Macadamia
lindivr@gmail.com 
marquis.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.