Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van den Hombergh, Frankort&Koning:

"Prijsvorming meloenen in mei maar heel gewoontjes"

Tholen - De maand mei was voor de meloenenmarkt niet om over naar huis te schrijven. "Dat geldt zowel voor het staartje van het overzeese seizoen als de start van het Spaanse seizoen", vertelt commercieel directeur Leon van den Hombergh van Frankort&Koning.

"Door de aanvankelijk hoge temperaturen in Spanje kwamen de producties in Spanje versneld op gang en die meloenen arriveerden op een markt in Noordwest-Europa met donker en regenachtig weer. De eerste Spaanse arriveerden op een markt waarin nog veel late overzeese meloenen in de markt waren. Toen begon de ellende met de lage prijzen en die zijn in feite in één rechte lijn gedaald naar het niveau dat we nu zien."

"Prijzen van Galia en Cantaloupe liggen momenteel tussen de 3 en 5 euro. Gele meloenen worden voor 5 tot 7 euro verkocht. Bij de watermeloenen zien we nu de overzeese op zijn dat er weer iets betere prijzen worden gemaakt, maar een prijsniveau rond de 'drie kwartjes' houdt nog altijd niet over. De Spaanse exporteurs zullen dan ook zeker niet tevreden zijn over de afgelopen weken, want de prijsvorming is echt maar heel gewoontjes geweest."

"Het weer dat we nu hebben, zien we momenteel als zonnig, maar het is bij lange na niet de temperatuur van vorig jaar en mensen gaan er nog geen extra meloentjes door eten", vervolgt Leon. "Voorlopig mogen we met temperaturen boven de 20 graden de handen dichtknijpen. Wel zien we momenteel dat retailers wat meer meloenen in de promoties gaan voeren."

"Als het weer niet beter wordt, verwacht ik dan ook niet op korte termijn een opleving in de consumptie. Inmiddels wordt de overgang gemaakt naar Murcia, waar het een week slecht weer is geweest en die regen komt ook de kwaliteit en houdbaarheid van de meloenen niet ten goede. Enig voordeel is dat er weinig alternatieven voorhanden zijn. Het steenfruit is ook maar mondjesmaat beschikbaar en is hoog aan de prijs, terwijl ook de druiven in de overgangsweken zitten. Het enige dat echt kan helpen, is dat we zonnig weer krijgen."

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning 
+31 (0)77 3897 202
+31 (0)6 5123 8770
l.vdhombergh@frankort.nl     
www.frankort.nl