Meterense teler het gezicht van AH voor natuurbehoud en uitstootbeperkingen

"Een project als dit kan alleen slagen als er tussen teler, handel en afnemer vertrouwen bestaat en blijft"

Guido van Veldhoven uit Meteren is overal: in radiospotjes, tv, op de social media, maar ook in een podcast. Hij is een van de zichtbare telers geworden voor AH, dat in zijn programma Natuur en Boer honderden Nederlandse telers, kwekers, melk- en vleesveehouders houdt aan afspraken voor natuurbehoud en uitstootbeperkingen. En wat belangrijk is: AH zet daar een vergoeding tegenover, zo schrijft Fruitpact.

Guido van Veldhoven werd gevraagd door Vogelaar Vredenhof in Enspijk. "Ik lever er al jaren aan Vogelaar, het is de hardfruitleverancier van AH. Er is een goede samenwerking met dat bedrijf, waar we onder meer de Sprank aan leveren, een appel exclusief voor die supermarktketen. Achterliggend doel is de schappen zo veel mogelijk met Nederlands fruit te vullen, maar wel op een verantwoorde wijze. Dat is waar het Natuur en Boertraject tot leven komt."

AH heeft volgens Van Veldhoven veel gedaan aan bewustwording bij telers en boeren. "Maar het komt niet van één kant. Wij leveren ook input, er is ook overleg door de groep betrokken telers. Dan hoor je wel eens dingen die je niet helemaal realistisch lijken, maar juist dat overleg maakt dat je het een kans geeft. Wij leveren ook veel teeltgegevens aan AH, want dat bedrijf wil graag verder gaan dan de bestaande regels. Let wel: wij zijn als Nederlandse telers al de veiligste van de hele wereld."

"Zo proberen we onder dit programma niet alleen de gewone gewasbescherming te gebruiken, maar ook, in de reguliere teelt, biologische middelen. We zaaien bloemstroken, onkruid bestrijden we liefst mechanisch, waar mogelijk wekken we groene stroom op, rijden milieubewust of elektrisch. Het is een hele lijst. En al die gegevens komen richting Vogelaar Vredenhof en AH. We gaan dus veel verder dan Planetproof of GlobalGAP."

"Dat doen we graag, want anders dan bij door wetgeving opgelegde regels stelt AH er een vergoeding tegenover. Ik vind dat ze op deze manier goed bezig zijn. Regelgeving en verantwoord omgaan met de natuur betekent extra werk, en totdat dit programma draaide, kreeg je er niks voor. We hebben het nu één seizoen gedaan en het bevalt prima. Een project als dit kan alleen slagen als er tussen teler, handel en afnemer vertrouwen bestaat en blijft. Dat je erbij wordt betrokken is ook heel fijn, er is best intensief contact."

Is hij nu een bekend Nederlands gezicht geworden? "Familie en vrienden kennen me al en vinden het allemaal erg leuk. Ik krijg veel appjes, vooral over de radiospotjes ‘we hebben je gehoord’. Positief dus, maar ik ga er niet van naast mijn schoenen lopen hoor."

Bron: Fruitpact


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.