15% kleinere oogst, maar goede kwaliteit

Spaanse knoflookoogst van start

Er zal dit jaar in Spanje naar verwachting 15% minder knoflook geoogst worden, maar Julio Bacete, sectormanager bij Cooperativas Agrialimentarias de Castilla-La Mancha, merkt op dat de vroege knoflook van het ras Spring een goede kwaliteit vertoont.

"Het gros van de percelen kon toch geïrrigeerd worden. Wie geen toegang had tot water, heeft het evenwel behoorlijk moeilijk gehad. Er wordt een goede kwaliteit verwacht voor de vroege knoflook. De paarse knoflook wordt pas over anderhalve maand geoogst."

"De opbrengstdaling is te wijten aan de afname van het areaal en vanwege het feit dat niet alle teentjes ontkiemd zijn, vooral van paarse knoflook, door het te warme weer." Toch geeft hij ook aan dat de lage prijzen op een trage markt er ook mee te maken hebben. "Er wordt niet aangekocht zoals we hadden verwacht en er wordt behoorlijk wat product geïmporteerd. Vanuit de Nationale Knoflookcomissie hebben we al aangegeven dat er fraude in het spel is, want er komt verse knoflook onder het etiket van diepgevroren product binnen, wat oneerlijke concurrentie is voor onze knoflook", zegt hij.

Daarnaast constateert de sector een daling van de consumptie in het algemeen. "Het nieuws dat voedsel duur is, doet de consument minder kopen. Knoflook is een product waarvan de verkoop lijdt onder gelijk welke verandering van de marktsituatie. Als sector zijn we verplicht om de consumptie van knoflook te stimuleren, want het is een gezond product dat smaak geeft aan gerechten."

Toch zijn de knoflookprijzen niet gestegen. "Het is iets duurder, maar heel weinig. Het is niet het prijsverschil dat telers nodig hebben. We hadden op iets meer gehoopt. Het zal zeker weer de volgende aanplant beïnvloeden, want telers zien het product niet als winstgevend", zegt hij.

Volgens Bacete kost de teelt van een kilo paarse knoflook tussen de
€ 1,10 en € 1,20 en die van vroege knoflook ongeveer een euro. "Maar dat is uiteindelijk ook de prijs die we krijgen, dus winstmarges zijn er nauwelijks."

Bron: eldiario.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.