Europa "schreeuwt om citrus", maar nog steeds meer regen verwacht in Zuid-Afrika

Er wordt verwacht dat de regen zal aanhouden in de West- en Oost-Kaap, aangezien een depressie nadert. Er is ondertussen sneeuw gevallen over de bergen van de West- en de Oost-Kaap.

"Gezien de recente regenval en het vele water in de bodem in delen van de West- en Oost-Kaap, kan sporadische hevige regenval de kans op overstromingen vergroten", merkte de Zuid-Afrikaanse weerdienst vorige week donderdag op in een persbericht.


Regenwolken boven de Boland-bergen

In de West-Kaap zal de regen zware gevolgen hebben voor de mandarijnen die nog aan de bomen hangen. Het mandarijnenseizoen is erg vroeg begonnen: in Boland zijn sommige telers al klaar met de clementines. In Citrusdal moeten ze evenwel nog wat op kleur komen.

De naderende regen zet de export van mandarijnen uit de West-Kaap onder druk. 

Regen beperkt beschikbaarheid 
Citrus wordt in Zuid-Afrika geteeld in meerdere gebieden met zeer verschillende klimaten, maar toch is er zoveel herfstregen gevallen – zowel in de zomer- als in de winterregengebieden – dat citrusexporteurs melden dat het niet gemakkelijk is om genoeg fruit te vinden. 

"Door alle regen van de afgelopen tijd kan ik niet aan alle bestellingen voldoen", vertelt een exporteur. "Als ik geen fruit uit een bepaald gebied kan krijgen, kan ik meestal van regio naar regio hoppen, van Limpopo via KwaZulu-Natal en de Oost-Kaap naar de West-Kaap. Zo kan ik voldoende volumes ophalen terwijl ook de afvaarten zich verplaatsen van Durban naar Port Elizabeth en Kaapstad. Maar dit jaar heeft het in elk gebied geregend, waardoor de oogst in z’n geheel vertraagd is."

Iedereen heeft te weinig product, iedereen heeft oogstdagen verloren door de regen en nu wordt er nog meer zware regen voorspeld. Dat zal ook de planning voor een groot deel van deze week in de war sturen.

Telers in de West-Kaap telen hun fruit in een gebied waar Citrus Black Spot niet wordt aangetroffen, wat de export naar zowel Europa als de VS mogelijk maakt.

Een koud voorjaar in de EU en het VK heeft de vraag naar citrus gestimuleerd. "In de EU en het VK schreeuwen klanten om fruit", vertelt een handelaar. "Spanje is zo goed als klaar en er zijn recordprijzen voor sinaasappelen uit Egypte. Ze realiseren zich dat ze niet genoeg fruit hebben om het volgende deel van het seizoen te dekken."


De haven van Kaapstad in de regen

Mitchell Brooke van de Citrus Growers' Association ziet toch wat zon gloren door de donkere regenwolken boven Zuid-Afrika. In de laatste nieuwsbrief van de organisatie schrijft hij: "Recente zware regenval in de regio [van de Oost-Kaap] kan de teelt voor een korte periode doen dalen, maar dat biedt het logistieke systeem de mogelijkheid zich te herstellen van enkele problemen gerelateerd aan de toename van de productie en het slechte weer."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.