Mangoseizoen Senegal komt langzaam op gang

De mango-oogst in Zuid- en Midden-Senegal staat op het punt te beginnen. In de rest van het land is het seizoen twee maanden geleden al van start gegaan. Het ministerie van Landbouw heeft de fytosanitaire certificering van mango's voor de export op 26 mei jl. afgegeven. "Het seizoen begint echter heel voorzichtig", zegt Amadou Ndiaye Seck, directeur van ANS Inter Export. 

"We hebben dezelfde problemen als andere West-Afrikaanse landen. We verwachten ook hetzelfde oogstritme als Ivoorkust en Mali, waar het seizoen al is begonnen. De weersomstandigheden zijn niet echt gunstig geweest, want er is een gebrek aan regenval. Dit heeft een impact gehad op de productiviteit. Ik denk dat er een derde minder mango’s geoogst zullen worden."

"Toch zullen we meer kunnen exporteren dan vorig jaar, toen we uitzonderlijk weinig hebben uitgevoerd. We verwachten een productiepiek in juli, vooral dankzij de toename van het areaal", voegt Seck toe.

Naast ongunstige weersomstandigheden en droogte is de West-Afrikaanse mangosector ook getroffen door fruitvliegjes. Maar volgens Seck is de impact in Senegal minder groot. "Het ministerie van Landbouw, en meer specifiek het directoraat Plantenbescherming, heeft ons stroomopwaarts ondersteund om boomgaarden te behandelen en een monitoring- en waarschuwingssysteem tegen fruitvliegjes op te zetten. Het probleem is onder controle in Senegal en het kwaliteitsniveau is bevredigend."

Volgens Seck ontwikkelt de markt voor Senegalese mango's zich met een sterke vraag. "Ook dit jaar is de vraag sterk, vooral uit Europa en Marokko. Onze export komt momenteel op gang terwijl concurrenten, zoals Mali en Gambia, bijna klaar zijn met hun afzet."

De gunstige positie van Senegal op de mangomarkt vertaalt zich volgens Seck dit jaar in betere prijzen: "Bij ANS Inter Export hadden we vorig jaar met onze klanten al een prijsverhoging van 15% afgesproken voor de zendingen van dit seizoen." 

Voor meer informatie:
Amadou Ndiaye Seck
A.N.S Inter-Export
Tel: +221 70 645 54 95 (Senegal)
manager@ans-inter-export.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.