Volumes hoger dan vorig seizoen

Steeds meer Turkse fruittelers schakelen over op perziken en nectarines

De opbrengst van Turkse perziken en nectarines neemt toe nu telers zich steeds meer richten op beide gewassen. "Turkije bezet momenteel de zesde plaats op de ranking van teeltlanden met een gemiddelde productie van 800.000 ton perziken en nectarines per jaar", zegt Mustafa Arslan, eigenaar van exporteur MDA Agricultural Products. "Met de toename van rassen over de afgelopen jaren en de stijging van de fruitprijzen door een meer duurzame teelt en kwaliteitsvollere producten, hebben veel mensen met land zich tot de fruitteelt gewend." 

Daarom worden er ook dit jaar weer meer hoeveelheden geoogst, vertelt Arslan. "De totale productie neemt toe. De teelt is weersafhankelijk, maar dit seizoen hebben we de gebruikelijke gemiddelde opbrengst. We kunnen ervan uitgaan dat de opbrengst zal blijven stijgen, zeker als we bedenken dat de nieuw aangeplante rassen nog maar 2-3 jaar op de teller hebben. Ik heb het hier over zo’n 8.000 à 9.000 hectare. Doordat de telers een correct geplande strategie toepassen bij de teelt van middellate en late rassen, kan het fruit op tijd worden geoogst en voldoet het aan de vraaggerichte export en binnenlandse consumptie zonder overaanbod." 

Arslan hoopt dat zijn bedrijf dit seizoen de export naar het Verre Oosten kan verruimen. "Over het algemeen zijn Rusland, Duitsland, Oekraïne en Roemenië de belangrijkste bestemmingen voor onze perziken en nectarines. In de EU exporteren we naar Roemenië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden en Italië, in het Verre Oosten naar Hong Kong en Singapore. In de landen in het Verre Oosten willen we de komende jaren ons marktaandeel vergroten. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de toenemende vraag naar Turks fruit en het feit dat niet veel exporteurs zich tot die landen wenden."

"We blijven onze export uitbreiden met veel verschillende verpakkingsopties voor perziken en nectarines. Ondanks de stijgende kosten van de afgelopen jaren en de problemen die zich op veel gebieden voordoen, hebben zowel telers als exporteurs ingezet op een kwalitatief betere, gezonde en duurzame tuinbouw. Deze vooruitgang is de reden voor de toenemende vraag naar Turks fruit in de wereld", besluit Arslan. 

Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
Mob: +90 541 348 39 09 (Turkije)
mustafa@mda-agro.com    
www.mda-agro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.