"Zuid-Afrikaanse fruitexport kan niet zonder Rusland"

Zuid-Afrika heeft een ongewone hoeveelheid regen gehad, die de regengebieden van zomer en winter overlapt, en er zijn oogstdagen verloren gegaan.

"Telkens als je denkt een gokje te kunnen wagen, regent het weer", zegt Francois Hugo van Pomona Fruit. Het bedrijf voorziet de Russische retail van Zuid-Afrikaans fruit. De citrusoogst in de West- en Oostkaap zal deze week opnieuw gehinderd worden door regen.

Geen retourvrachten
Het grootste deel van hun citrus komt in deze tijd van het jaar uit de Oostkaap, maar voordat het conventionele seizoen in Port Elizabeth begint, moet het per vrachtwagen naar Kaapstad worden vervoerd, waar de Swedish Stream momenteel aan het laden is voordat het rechtstreeks naar Sint-Petersburg gaat. Het vervoer naar Kaapstad is duur, omdat er op dit traject geen retourvrachten zijn.

De particuliere terminal van FPT in Kaapstad

Pomona heeft de beslissing genomen om tijdens het vroege seizoen de containerterminals van Transnet te mijden ten voordele van breakbulkschepen die de private FPT terminals aandoen.

"De vrachtkosten voor breakbulk zijn redelijk, we hebben gezien dat ze dit jaar met elk schip lichtjes dalen, wat een goed vooruitzicht is", zegt Pedre Koekemoer, logistiek manager bij Pomona. Hij zegt dat pallets tussen de 420 en 430 dollar per pallet kosten.

Zeer vroeg Zuid-Afrikaans citrusseizoen
Nadat veel Zuid-Afrikaanse exporteurs zich de afgelopen twee jaar hadden teruggetrokken uit de levering aan Rusland, zijn ze allemaal teruggekeerd omdat het een markt is waar Zuid-Afrika gewoon niet zonder kan.

Neem bijvoorbeeld grapefruit: vorig jaar nam Rusland 8% van de Zuid-Afrikaanse grapefruit af, dat kan het bedrijf van een teler maken of breken. 

 

Zuid-Afrikaanse grapefruit te koop bij supermarkt Azbuka Vkusa

De Zuid-Afrikaanse citrusoogst was vroeg, wat verklaart waarom Zuid-Afrika dit jaar tot nu toe 97% meer citrus naar Rusland heeft geëxporteerd (en 100% meer naar Europa; 246% meer naar Zuidoost-Azië).

"Deze cijfers lijken intimiderend, maar het is belangrijk op te merken dat ze gebaseerd zijn op volumes van 2022, die abnormaal laag waren door de oorlog," wijst Francois erop.

Er is een tekort aan bepaalde soorten citrus in Rusland en dat is een goede zaak voor de telers, merkt Francois op. Zij hebben de afgelopen jaren geleden.

Na de droogte is de citroenoogst in Argentinië klein en tot twee maanden te laat.

Fruit in een Russische winkel
(foto © Alexei Poselenov | Dreamstime.com)

"Voorlopig is er een gat in de Europese markt voor Zuid-Afrikaanse citrus. De vraag is groot door een langdurig koud voorjaar. Er zijn nu echter grote volumes verscheept en het valt nog te bezien of de markt standhoudt."

De sinaasappelen in Egypte zijn erg klein "en grote sinaasappels zijn nogal moeilijk te krijgen".

Voor meer informatie:
Francois Hugo
Pomona Fruit
Tel: +27 23 626 1890 
francois@pomonafruit.com
https://pomonafruit.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.