Chinese markt: aanbod mangosteen gestegen en veel bayberry op de markt

Op de Chinese fruitmarkt komt steeds meer binnenlands fruit binnen. Seizoensfruit is onder meer bayberry, lychee, perzik en kers. Onder het importfruit verkoopt de durian nog steeds goed, de mangosteen uit Thailand neemt toe en de grapefruit uit Zuid-Afrika verkoopt vlot.

Het aanbod van mangosteen uit Thailand is toegenomen in vergelijking met vorige week en de prijs is dienovereenkomstig gedaald, maar ligt nog steeds op een hoog niveau. De prijs van fruit van hoge kwaliteit is aangepast van meer dan € 52 per karton vorige week tot ongeveer € 39 nu, maar in dezelfde periode van vorig jaar bedroeg hij ongeveer € 36. Handelaren verklaarden dat de huidige prijzen nogal variëren. Er zijn bijvoorbeeld ook producten met een prijs van ongeveer € 26 per karton, maar de kwaliteit is relatief laag. Bovendien zijn er momenteel vooral grote vruchten binnengekomen en er zijn enkele kleine vruchten, maar de best verkopende middelgrote vruchten zijn nauwelijks aangekomen. De verkoop van grote vruchten verloopt trager en minder goed dan die van middelgrote vruchten.

Links: Thaise mangosteen; Rechts: Chileense peren

Durian verkoopt nog steeds goed. Wegens het beperkte aanbod is de prijs van Thaise A-kwaliteitsdurian gestegen tot € 145- € 171 per karton (ongeveer 19 kg), een lichte stijging ten opzichte van vorige week; de prijs van Kanyao is stabiel en de A-kwaliteit is ongeveer € 46 per karton (ongeveer 7,5 kg), wat ongeveer hetzelfde is als de afgelopen twee weken. De huidige smaak en kwaliteit van de Vietnamese Kanyao zijn vrij bevredigend, de prijs is niet hoog, en de Monthong is niet voorradig, zodat de afzet over het algemeen vlot verloopt.

Links: Zuid-Afrikaanse grapefruit; Rechts: Zuid-Afrikaanse citroen

De Zuid-Afrikaanse citroen is begin mei aangekomen, later dan normaal. Omdat de prijs kort na het op de markt komen nog steeds hoog is, bedraagt de huidige verkoopprijs ongeveer € 34 per karton (30-16 kg), en de handelaren verwachten dat de prijs zich geleidelijk zal aanpassen tot € 29 per karton. Naar verluidt is een groot deel van de citroen die tot dusver is aangekomen vrij groen van kleur en is de prijs hoog, zodat de verkoop traag verloopt. Handelaren verwachten dat wanneer het uiterlijk en de prijs van de aangekomen producten verbeteren, de afzet zal verbeteren. Wat Zuid-Afrikaanse grapefruit betreft, zijn de huidige prijs, smaak en kwaliteit relatief stabiel en is de vraag sterk. Handelaren zeggen dat de maat #45 de beste is.

Bayberry uit Yunnan 

Er is een groot aantal binnenlandse bayberry op de markt en de in Yunnan geteelde Dongkui bayberry is momenteel de belangrijkste. Het is duidelijk dat de prijs van bayberry is gedaald door het toegenomen aanbod. Zo zal de prijs van € 23 per karton deze week voor € 14 per karton worden verkocht. Momenteel is de smaak van de bayberry goed, is het fruit groter dan voorheen en verloopt de afzet over het algemeen vlot. Sommige handelaren zeiden echter dat door het grotere aanbod de afzet minder goed was dan voorheen.

Links: Hainan Seedless Lychee; Rechts: Yunnan Shine Muscat

Wat ander binnenlands fruit betreft, loopt het teeltseizoen van de lychee uit Hainan Feizixiao ten einde en zullen rassen zoals pitloze lychee en lychee King de markt overnemen met hogere prijzen. Shine muskaatdruiven was voornamelijk fruit van klein formaat toen ze eerder in een beperkte hoeveelheid op de markt werden gebracht, maar nu zijn er grote en middelgrote, maar ze zijn nog niet op geconcentreerde en grote schaal op de markt. Blauwe bessen worden nog steeds hoofdzakelijk in Yunnan geteeld en het huidige ras is meestal Jewel. Handelaren zeiden dat de markt de laatste tijd is teruggelopen. Bovendien is seizoensfruit zoals perziken uit Sichuan, winterjujubes en kleine witte abrikozen uit Xinjiang in kleine hoeveelheden op de markt verschenen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.