"Door goed netwerk in Spanje, Portugal en Israël jaarrond levering"

Biologische zoete aardappelen staan nu kort voor de seizoenswissel. "Hoogwaardige zoete aardappelen uit Portugal worden nog geladen, dus we zullen dit seizoen pas tegen het einde van de maand afronden. Daarna gaan we naadloos verder met producten uit Israël, die we waarschijnlijk in juni en juli zullen aanbieden. Daarna beginnen we weer met nieuwe aanvoer uit Spanje, zodat we het hele jaar door kunnen leveren", meldt Ralf Settels, directeur van Jiahe Food Europe GmbH, gevestigd in Erkelenz in Duitsland.

De internationaal opererende Jiahe Group biedt pas enkele jaren biologische zoete aardappelen uit Israël aan. "We zitten nu in ons derde verkoopseizoen en het totale volume is tot nu toe elk jaar stabiel gebleven." De Israëlische producten zijn vooral nodig om het gat in juni en juli op te vullen, omdat er nu slechts enkele origines op de Europese markt zijn. Settels: "De VS is in deze periode nog steeds in de handel, en er zijn ook nog enkele Spaanse restpartijen."

 

De zoete aardappelen van het ras Beauregard worden via een lasermethode geëtiketteerd en voornamelijk los aangeboden. Het grootste deel wordt geleverd aan de retail, de rest aan groot- en detailhandelaren. 

Waterproblemen brengen teelt van zoete aardappelen in gevaar
Net als veel andere gewassen zet ook het weer de teelt van zoete aardappelen, die tot 70% uit water bestaan, enorm onder druk. "Vooral in Zuid-Spanje maken hitte en extreme weersomstandigheden het moeilijker om een waterintensief gewas als de zoete aardappel te telen. Daarom kunnen we ook verdere prijsstijgingen verwachten." Of de hoge temperaturen dit jaar ook tot tekorten aan Spaanse zoete aardappelen zullen leiden, is momenteel moeilijk in te schatten. Dit hangt ook samen met andere factoren, zoals ziektedruk en oogstomstandigheden. 


Ralf Settels (r) op de Fruit Logistica 2023

Gember: strengere EU-controles bemoeilijken biologische import
Gember is al vele jaren het belangrijkste product van Jiahe Food Europe GmbH. Het importeren van biologische gember uit China, het belangrijkste teeltland, is in de loop der jaren echter veel moeilijker geworden, zegt Settels. "We gaan dit jaar ook een spannend seizoen tegemoet, want de controles zijn weer verscherpt, vooral op biologische producten van Chinese oorsprong. Peru richt zich ook steeds meer op de export naar de VS, waardoor het exportvolume voor de EU-markt afneemt. Daarom zijn wij als Jiahe Group al bezig om nieuwe teeltlanden te onderzoeken, vooral in Afrika, zodat we ook in de toekomst biologische gember kunnen blijven aanbieden."

Voor meer informatie:
Ralf Settels
Jiahe Food Europe GmbH
Luxemburger Str. 9
D-41812 Erkelenz, Duitsland
+49 2431 9724212
info@jiahefood.eu
www.jiahefood.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.