Onweer en hagel blijven steenfruitteelt in Murcia teisteren

Sinds de publicatie van de ramingen voor de Europese steenfruitoogst blijven er zich maar verliezen opstapelen door ongunstige weersomstandigheden in verschillende teeltgebieden. Er zijn stormen vergezeld van hagel in Italië, Spanje en Zuid-Frankrijk.

In Spanje blijft het regenen aan de zuidoostkust, vooral in Murcia, met hier en daar een hagelbui, middenin de steenfruitoogst.

"Hevige regenbuien, met 90 liter water per vierkante meter in slechts twee uur tussen Molina de Segura en Archena, hebben vooral de abrikozenbomen getroffen die in volle oogst waren. Door het overtollige water scheurt het fruit", zegt Joaquín Gómez, voorzitter van telersvereniging Apoexpa.

En de abrikozenteelt keek al aan tegen een opbrengstdaling van 30 à 40% in Murcia, een van de belangrijkste teeltgebieden van dit fruit in Spanje. Er zijn nog geen officiële cijfers, maar men verwacht een verdere krimp van de oogst. Volgens Fecoam, de federatie van landbouwcoöperaties van de regio Murcia, bedraagt de schade door zware regenval aan de abrikozenoogst tussen de € 15 en € 20 miljoen.

Er is ook impact van hagel op steenfruit gemeld in Campotejar, Fenazar, Molina en Jumilla.

"Met deze weersomstandigheden zullen er nog minder volumes op de markt komen. De vraag is momenteel groter dan het aanbod", zegt Joaquín Gómez. "Het fruit heeft een zeer goede smaak en een hoog suikergehalte, wat, samen met de komst van mooi weer in de rest van Europa, de consumptie ten goede komt."

Volgens Joaquín Gómez zijn de prijzen voor nectarines en paraguayo's zeer goed. "Hoewel er zeker evenveel vraag naar perzik is, haalt dit fruit evenwel niet het prijsniveau van nectarine en paraguayo. Voor abrikozen zal het moeilijker worden winstmarges te bekomen gezien de gehavende teelt."

De oogst in Murcia loopt ondertussen ongeveer een week vertraging op. De beschikbaarheid van steenfruit zal naar verwachting pas over twee weken toenemen, wanneer er ook product uit andere teeltgebieden op de markt komt.

Voor meer informatie: www.apoexpa.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.